Två personer i reflexvästar använder en ny metod som går ut på att föra ner het ånga i marken för att bekämpa parkslide.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny metod för att bekämpa parkslide testas just nu i Karlstad. Foto: SVT

Parkslide bekämpas med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

I ett område vid Klarälven har kommunen beslutat att bekämpa parkslide med en ny metod som går ut på att utrota växten med värme.

– Vi ser att detta är ett prioriterat område i kommunen att bekämpa, säger Margareta Wallsten, samordnare invasiva arter på Karlstads kommun.

Den nya metoden för att bekämpa parkslide ska testas på ett område vid Klarälven som ligger precis intill en gång- och cykelbana.

– Vi har också Klarälven som kan sprida växten vidare i kommunen, säger Margareta Wallsten, samordnare invasiva arter på Karlstads kommun.

Den nya metoden går ut på att med värmebehandling döda växten och se till att den inte ska kunna växa på nytt. Detta görs genom att trycka ned spett med het ånga på cirka 120 grader i marken.

Kostnaden

Prislappen för behandlingen är strax under 470 000 kronor exklusive moms för området på 331 kvadratmeter.

Wallsten säger att eftersom kostnaden för att bekämpa parkslide är hög så behöver man fundera över vilka metoder man ska använda, men också vilka områden som ska prioriteras.

– Det är kostsamt att bekämpa parkslide just för att de har djupa rötter. På centrala platser får det kosta lite mer för att man ska få till en bra bekämpning.

Fler anmälningar om parkslide

Kommunen har fått in fler anmälningar om parkslide den senaste tiden, berättar Margareta Wallsten.

– Vi vet inte om det beror på att det har spridit sig mycket, utan det kan snarare bero på att medvetenheten om invasiva arter har ökat.

Vad är riskerna med parkslide?

Parksliden kan konkurrera ut andra växter på platser där den etablerat sig och bildar ibland rena monokulturer. Detta kan förändra livsmiljöerna för arter som groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur mycket negativt.

Parksliden har även negativa effekter på ekosystemtjänster. Områden kan helt växa igen och möjligheten till markanvändning begränsas; det går inte längre att promenera i områden och trädgårdar kan inte längre odlas.

De kraftiga rötterna kan också tränga in i byggnader och vattenledningar men i Sverige är detta fortfarande ovanligt. Problemet kan framförallt uppstå i äldre byggnader där det redan finns sprickor och håligheter för parksliden att ta sig in genom.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.