En polis står vänd mot reportern i bild. Till vänster syns en kamera som är oskarp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polischefen om vilka varningssignaler du som förälder kan vara uppmärksam på. Foto: Antonia Rodrigues da Silva

Polisregion Bergslagen larmar: Minderåriga rekryteras till gängkriminalitet

Publicerad

Ett 50-tal personer hemmahörande i polisregion Bergslagen sitter just nu frihetsberövade på olika håll i landet, misstänkta för brott kopplade till gängkriminalitet. Majoriteten av dem är under 20 år.

De som nu sitter frihetsberövade misstänks, enligt polisen, för att ha förberett eller genomfört grova våldsbrott med koppling till kriminella nätverk. Majoriteten av de frihetsberövade är barn och unga under 20 år.

– Vi ser en oroväckande utveckling vad gäller unga som utnyttjas av kriminella till att utföra grova våldsbrott, säger regionpolischef Patrick Ungsäter.

”Samhället behöver kliva in”

De allra yngsta av de misstänkta har inte ens kommit upp i tonåren.

– Här behöver hela samhället och föräldrar kliva in och ta ett större ansvar. Det som är positivt är att vi i allt större utsträckning stoppar de unga innan de hinner begå våldsbrotten, säger Patrick Ungsäter.

Polisens varningssignaler

Polisen uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma på sina barn och ungdomars beteenden. Beteenden som enligt polisen kan tyda på att de är på väg in i kriminalitet är:

  • Om barnet ljuger eller verkar dölja saker.
  • Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
  • Har nya kläder eller ny telefon.
  • Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
  • Skickar eller tar emot misstänkt många eller stora mängder pengar. (via swish eller konto).
  • Börjar ha två mobiler.
  • Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.