Under onsdagen håller Spångbergsgymnasiet i Filipstad stängt på grund av det bombhot som riktades mot skolan tidigare i veckan. Foto: SVT

Skola i Filipstad håller stängt efter bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen håller Spångbergsgymnasiet i Filipstad stängt på grund av det bombhot som riktats mot skolan tidigare i veckan och den oro som enligt rektorn Hans Ryhed funnits på skolan under en tid dess för innan.

– Det har varit ett par olika situationer men det som har skapat mest oro är, när individer som inte ska vara på skolan har varit där, men ändå inte respekterat avvisning. Det har renderat i otrevliga situationer för viss personal, säger Hans Ryhed, skolans rektor. 

Spegelvänt hot

Bombhotet framfördes genom en text skriven spegelvänd på en vägg inne på en liten toalett inne på skolan. Enligt skolans rektor blev det tydligt vad som stod först när man kollade i spegeln.

– Då framkom det vad det stod, så det var inte så att man reagerade på det först.

Vart går gränsen för när ett hot tas på allvar?

-  I och med att det var daterat till ett visst datum så hade vi tid på oss att fatta ett välgrundat beslut. Det gjorde vi fredags och sen har vi varit mån om att få fram information till de berörda. Jag tror informationen har nått ut.

Bedömning av hotet

Det är första gången under hans 31 år på skolan som det varit ett bombhot mot skolan. Men syftet med att stänga skolan är inte att jaga upp elever, föräldrar eller förstora upp hotet.

– Det är inte vår avsikt och det vill polisen betona också, hotet i sig bedömer de som ringa. Orsaken är att vi vet att det finns personal och elever som är oroliga. Vi tar det på fullaste allvar.

Öppnar i morgon

Sedan i måndags har väktare patrullerat på skolan och de kommer vara på plats resten av veckan. I morgon kommer skolan att vara öppen igen.

Kan elevernas känna sig trygga då?

Absolut, både elever och personal ska känna sig trygga, vi har planer hur vi ska hantera de här incidenterna. Det är ett fåtal individer.

Utbildning i krishantering

Efter jullovet har personalen en utbildning i krishantering, en utbildning som sen länge varit inplnaert.

Vem som ligger bakom hotet vet han ännu inte.

– Vi har inte en aning om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.