Hyrorna i Värmland höjs med mellan 5,2 och 5,75 procent. Foto: Maria Dahlqvist/SVT

Så blir de nya hyrorna i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Hyrorna i Värmland höjs med mellan 5,2 och 5,75 procent. Efter långa och utdragna förhandlingar är Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen nu överens.

Förhandlingarna inleddes i november och skulle baseras på en överenskommelse mellan bostadsmarknadens parter, den så kallade treparten, där man är överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för yrkandet. Men när väl förhandlingarna drog igång hade parterna ändå inte samsyn.

Tvistelösning

I Karlstad blir hyreshöjningen 5,3 procent från den 1 april, efter att en oberoende skiljeman tagits in i en så kallad tvistelösning.

Hyrorna för övriga lägenheter i Värmland har gjorts upp genom förhandling. Förhandlingar som berör omkring 5 000 lägenheter och som landade i att hyrorna höjs med mellan 5,2 och 5,75 procent.

En del lägenheter där värme inte ingår och vissa nyproducerade lägenheter får en lägre höjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.