Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så här fungerar det nya förbudet mot rattsurf

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 februari blir det förbjudet att hålla mobilen i handen när du kör. Det innebär att du inte får använda din mobil eller annan kommunikationsutrustning när du kör – om du håller den i handen.

Sedan tidigare är det förbjudet att använda till exempel mobiltelefon eller GPS på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Den nya regeln innebär en skärpning.

Enligt beslutet är det förbjudet för förare att prata i en handhållen mobil, skicka sms, spela spel eller uppdatera sociala medier, oavsett om körförmågan påverkas eller inte.

Det är inte ett totalförbud mot att prata i telefon, men man får alltså inte hålla mobilen i handen, utan i så fall använda sig av handsfree eller annan utrustning.

I trafikförordningen står det:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.” 4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Brott kan leda till böter och förlorat körkort

Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen. Förbudet gäller när du kör all typ av motordriven trafik; moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Syftet, enligt Transportstyrelsen, är att minska det trafikfarliga användandet.

Inga riktade insatser i Värmland

Polisen i Bergslagen kommer inte att göra några riktade insatser för att kontrollera att folk följer lagen.

– Nej, det har vi inte resurser till, men vi kommer att titta på det vid våra vanliga kontroller, säger Lena Friberg, chef för trafikenheten vid polisen i Bergslagen.

Däremot kan polisen rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka. Förare som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter.

– Än så länge får vi inte bötfälla rattsurf direkt vid kontrollen, men ser vi någon bryta mot lagen, rapporterar vi till åklagare för ett strafföreläggande, säger Lena Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.