Tvådelad bild med en student som knappar på en dator och Dan Guttke, biträdande universitetsdirektör på Karlstads universitet fotograferad i porträtt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande universitetsdirektören Dan Guttke berättar om hur de försöker stävja AI-fusket. Foto: SVT

Utmaning för Karlstads universitet att stävja AI-fusket

Publicerad

Chattroboten Chat GPT kan på ett ögonblick skriva ihop ett svar på nästan vilken fråga som helst. Den har blivit en snackis inom lärosätena, där det finns farhågor att den nya teknologin ska leda till mer fusk bland studenterna. För några veckor sedan upptäcktes det första misstänkta AI-fusket på Karlstads universitet.

– Utmaningen är att det är väldigt svårt att avgöra vad som är en text skriven med hjälp av artificiell intelligens, säger Dan Guttke, biträdande universitetsdirektör på Karlstads universtitet.

AI-verktyget, som bland annat kan skriva trovärdiga akademiska texter, släpptes för allmänheten i slutet av förra året.

– Det här påverkar hur man ska tänka runt examination och undervisning. AI kan vara ett hjälpmedel, men kan också innebära en ökad risk för en typ av fusk som vi inte sett förut, säger Dan Guttke som är chef för den avdelning på universitetet som hanterar disciplinärenden och misstänkt fusk.

Nästan alla sköter sig

Han påpekar att de allra flesta studenter sköter sina studier och att det är väldigt få som faktiskt fuskar. Och han ser också fördelar med den nya AI-chatten.

– Jag har hört om många kreativa sätt man kan använda det på.

I klippet berättar Dan Guttke, biträdande universitetsdirektör, hur de jobbar för att förhindra AI-fusket och hur lärarna kan upptäcka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.