Det är utfallet av fem stora skattereformer som har granskats och resultatet visar att Filipstad är en av de fyra kommuner där invånarna fått ut minst av de genomförda skattesäkningarna.
– Det är ganska naturligt med tanke på att invånarna har ganska låg inkomstnivå. Men det som oroar mig är det som sker i nästa steg. När inte de statliga resurserna finns drabbar det oss, säger Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S).
Eda också i botten
Filipstad hamnar tillsammans med Eda, Haparanda och Ljusnarsberg i botten när det gäller utfallet från avskaffad förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och värnskatt samt den höjda gränsen för statlig inkomstskatt och införandet av jobbskatteavdrag.
– Det jag är orolig för är det missnöje som gror i landsbygden. Det beror inte främst på att man känner att man får mindre i plånboken än andra utan att man upplever att man får sämre service än andra, säger Per Gruvberger (S).
Minskade inkomster efter skattesänkningar
Per Gruvberger (S) ser att skattesäkningarna lett till ett slags kedjereaktion där statens minskade inkomster leder till minskade möjligheter att stötta behövande kommuner ekonomiskt.
– Det behövs en ordentlig skattereform. Det här håller inte ihop, säger han.
Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.