Julia Persson är 16 år och ska sommarjobba på skogen i Torsby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Persson, 16, är en av dem som jobbar när skogsbranschen saknar folk. Vill hon jobba med skogen även i framtiden? Se vad hon säger i klippet. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Skogsbranschen saknar arbetskraft – nu ska ungdomar lära sig arbeta i skogen

Publicerad

Skogsbranschen i Värmland och Dalarna står inför en ökande brist på arbetskraft. För att möta den utmaningen, och samtidigt ge ungdomar en introduktion till skogsarbete, har Skogsstyrelsen anställt ungdomar för fyra veckors sommarjobb.

– Det är kul att flera i min ålder gör samma sak, säger 16-åriga Julia Persson.

Bakom satsningen står Interreg-projektet, Gränslös arbetskraft till skogs, en satsning över gränsen till Norge som ska bedrivas i år och nästa år.

– Norge har drivit samma projekt och där har man lyckats väldigt väl, säger Malin Johansson, samordnare på Skogsstyrelsen.

Sexton ungdomar ska jobba

Det är åtta ungdomar i Torsby kommun och åtta i Malung-Sälens kommun som ska jobba med skogsvård och röjning. Ungdomarna får praktisk erfarenhet och kunskap om skogsbruk.

Starta klippet ovan och hör ungdomarna som sommarjobbar i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.