Tredelad splitbild med Maria Sandberg till vänster, en närbild på pelletarna i mitten och Ann-Kristin Magnusson till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är fördelarna med pelletarna? Här förklarar forskaren. Foto: Olle Ängeby/SVT

Så kan skogsbruket bli mer hållbart – unikt cirkulärt projekt i Karlstad

Publicerad

Genom att ta vara på restprodukter från massa- och pappersindustrin har forskare från Karlstads universitet tillsammans med en rad företag utvecklat en produkt som de hoppas ska bidra till ett mer cirkulärt skogsbruk.

– I de här restprodukterna hittar vi alla bra ämnen som vi borde ta tillbaka till skogen, säger Maria Sandberg, docent i miljö- och energisystem på Karlstads universitet och projektets ledare.

Användningen av restprodukter i skogsbruket har sker redan i begränsad omfattning. Då används främst aska, en av industrins restprodukter.

– Aska har man spridit i skogen länge. Men slam lägger vi inte i skogen eftersom det ruttnar, luktar illa och det är för mycket vatten, säger Maria Sandberg.

För att återföra näringsämnen och balansera PH-värdet i jorden används i dag konstgödsel, vilket kräver mycket energi för att framställa.

Pelletarna som nu utvecklas har fördelen av att vara mindre energikrävande, minskar användningen av fossila råvaror och tar tillvara på en del av den näring skogsbruket för ut ur skogen.

Pyrolys och hydrotermisk process

För att få fram pelletarna gör de först om slammet till olika typer av kol genom dels pyrolys (att hetta upp slammet i en syrefattig miljö) och hydrotermisk förkolning (att hetta upp slammet under tryck).

– Då kan vi blanda kolet som innehåller näringsämnen från slammet med askan som innehåller många baskatjoner och tillsammans får vi en produkt som är precis lagom för att återställa både näringsämnen och PH i jorden, säger Maria Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.