Användningen av restprodukter i skogsbruket har sker redan i begränsad omfattning. Då används främst aska, en av industrins restprodukter.
– Aska har man spridit i skogen länge. Men slam lägger vi inte i skogen eftersom det ruttnar, luktar illa och det är för mycket vatten, säger Maria Sandberg.
För att återföra näringsämnen och balansera PH-värdet i jorden används i dag konstgödsel, vilket kräver mycket energi för att framställa.
Pelletarna som nu utvecklas har fördelen av att vara mindre energikrävande, minskar användningen av fossila råvaror och tar tillvara på en del av den näring skogsbruket för ut ur skogen.
Pyrolys och hydrotermisk process
För att få fram pelletarna gör de först om slammet till olika typer av kol genom dels pyrolys (att hetta upp slammet i en syrefattig miljö) och hydrotermisk förkolning (att hetta upp slammet under tryck).
– Då kan vi blanda kolet som innehåller näringsämnen från slammet med askan som innehåller många baskatjoner och tillsammans får vi en produkt som är precis lagom för att återställa både näringsämnen och PH i jorden, säger Maria Sandberg.