Arkivbild på skåp och personal i en skola Foto: Jessica Gow/TT

Skolverket: ”Upp till varje skola att utarbeta en krisplan”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas klottrades ett hot på en toalett på Nobelgymnasiet i Karlstad. Idag stängdes skolan och all undervisning sker på distans. Nu väcks frågan hur ansvariga ska agera när en skola hamnar i en liknande situation.

Det är upp till varje skola i Sverige att bestämma hur de ska agera vid en kris. Skolverket har tagit fram ett stödmaterial som riktar sig till ansvariga som ska ta fram en krisplan.

– Det är varje rektors ansvar att analysera och ta fram rutiner för hur skolan ska agera vid exempelvis hot, säger Maria Elmér, undervisningsråd på Skolverket.

Viktigt med samarbete

För att få en bild av vad som sker i samhället och i närområdet är det viktigt att skolan samarbetar med andra myndigheter i samhället, som socialtjänsten och polisen.

– Att en skola får ta emot hot är vanligare i vissa områden i Sverige än andra. Därför är det viktigt att titta på det egna sammanhanget, var skolan ligger och vad som finns runtomkring.

Får fler frågor om hot och våld

Hon uppfattar det som att det finns en ökad medvetenhet om hot och våld i skolan idag. På Skolverket får de ta emot mycket frågor om stödmaterialet och hur det kan användas.

– Vi får också fler frågor från media och det offentliga samtalet är annorlunda idag när det gäller de här frågorna, jämfört med för några år sedan, säger Maria Elmén på Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.