Förutsättningarna var inte de bästa när Team Maxime från Kyrkebyskolan i Arvika tog sig till finalen i SM i matlagning utomhus. De hade anmält sig till en deltävling som hölls i Säffle i början av september.
– Vi kom inte med men dagen innan tävling ringde de och sa att de hade en plats åt oss. Kruxet var bara att de andra lagen hade haft två veckor på sig för förberedelser, säger Malin Enarsson som var den som tog initiativ till att delta i tävlingen.
Final på söndag
Men det skulle visa sig gå bra ändå. Tillsammans med Team Wallinders från Karlstad gick de vidare och nu väntar final.
– Vi fick freestyla lite, skrattar Maxime Hacala.
Under fredagen samlades han, Malin Enarsson och lagets tredje kock, Marita Kahlin, vid en grillplats i Arvika för de sista förberedelserna inför finalen, en final där motståndet huvudsakligen består av lag med kockar från etablerade krogar.
– Vi är nog lite otippade i finalen eftersom vi kommer från en skolbespisning, säger Malin Enarsson.
Så går tävlingen till
I finalen ska de tävlande lagen tillreda en trerätters middag över öppen eld. Råvarorna är givna på förhand och lagen har två och en halv timme till sitt förfogande. Då ingår också att göra upp eld.