Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Fromén, gruppchef för utredningsenheten i Karlstad svarar på tre frågor om snabbare lagföring. Foto: TT/SVT

Snabbare lagföring permanentas i Värmland – 2 300 brott klarades upp

Publicerad

2 300 brottsärenden har hittills fått ta snabbspåret till fällande dom eller strafföreläggande i Värmland. Efter den tvååriga testperioden permanentas nu arbetsmetoden som kallas snabbare lagföring.

– I stora drag är det nästan bara fördelar, säger polisens gruppchef på utredningsenheten i Karlstad, Peter Fromén.

Vad det innebär för rättssäkerheten, hur snabbt det kan gå och i vilken grad andra utredningar påverkas, svarar han på i klippet ovan.

I vissa fall tar det flera år innan en gärningsperson döms för brott men lättutredda brott ska klaras av inom sex veckor med det så kallade snabbspåret – jämfört med tidigare 22 veckor i genomsnitt.

Det är upp till polisens särskilda förundersökningsledare att avgöra i vilka fall metoden kan användas, men det kan till exempel handla om snatteri, rattfylla och sexköp.

Narkotikabrott vanligast

Arbetsmetoden har utvecklats av polisen i Stockholm och innebär att polis, åklagare, domstol, rättsmedicinalverket och kriminalvården samarbetar för att korta tiden från brott till dom. Värmland var först ut i Region Bergslagen att införa arbetsmetoden och har nu använt sig av den i två års tid.

I fjol gällde cirka 75 procent av fallen narkotikabrott.

– Det kanske beror lite på förekomsten och var polisen riktar sina insatser, säger Peter Fromén och uppger att de har ett särskilt fokus mot narkotikabrottslighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.