Hör civilminister Lena Micko (S) och utredaren Peter Ehn förklara hur de ser på förslagen om ”social dumpning”. Foto: Thomas Svensson/Michael Jansson, SVT.

Social dumpning i mer än 100 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Många mindre kommuner har under de senaste åren fått nya invånare som har svårt att försörja sig själva. Ofta har de flyttat från rikare storstadskommuner med bostadsbrist, som hjälpt till med att hitta lediga lägenheter på de mindre orterna.

Det handlar i första hand om nyanlända invandrare och människor med sociala problem. Efter ett tag övergår också försörjningsansvaret till de nya hemkommunerna.

Enligt en enkät från Statskontoret  är det 120 kommuner som under de senaste två åren tagit emot nya invånare som har svårt att försörja sig, där hemkommunen hjälpt till med flytten. De mottagande kommunerna talar om social dumpning och i våras uppvaktade 19 av kommunerna regeringen med krav på att något måste göras.

Tveksam till förslagens effekt

Statskontoret har nu utrett frågan och kommit med förslag på vad som kan göras. Bättre samverkan mellan kommunerna och en ökad tydlighet om att en kommun inte kan kräva att en person söker bostad utanför den egna kommunen för att få behålla sitt försörjningsstöd, är två av förslagen.

Men Peter Ehn, som gjort utredningen, är tveksam till om förslagen skulle få någon effekt.

– Det här är en socialpolitisk, en bostadspolitisk och en integrationspolitisk fråga. Det är inget vi kan lösa med våra förslag från Statskontoret, säger Peter Ehn.

”Behöver titta på resurser och lagen”

Civilminister Lena Micko (S) har tagit emot förslagen. Hon säger att regeringen uppfattar att social dumpning är ett problem, men lovar i dag inget mer bestämt än att regeringen fortsätter att följa frågan.

– Det handlar både om hur man försöker skärpa till hur kommunerna hanterar detta sinsemellan och det kan också handla om att vi behöver titta på bosättningslagen. Vi behöver också titta på vilka resurser vi ger till kommunerna, säger Lena Micko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.