Era frågor och Erikas svar publiceras kl 15.30 onsdag, när Erika sätter igång och svarar.
Chatta med personliga tränaren Erika Sjöberg
Emelie • Vilken är den bästa träningsformen för att komma tillbaka efter en graviditet? Vill gärna komma tillbaka...
Oj, svårt. det beror på hur graviditeten har varit. Har man fått klartecken från sin barnmorska att man är helt klar för att börja träna så tycker jag att man ska ta hjälp av en PT för att lägga upp en bra plan.
Har man kunskapen själv så tycker jag att man kan börja styrketräna, men var försiktig med vikterna. Börja med låga vikter.
Hugo • Hur skulle du lägga upp en träningsperiod för att åka vasaloppet för en helt otränad person.
Jag skulle jobba väldigt mycket mentalt med personen. Långa gympass med till exempel stakmaskin så att personen får en uppfattning om vad som väntar. Men också självklart jobba väldigt mycket med intervaller, variera mellan stakmaskin, löpband och roddmaskin. Jobba med olika tidsintervaller, långa och korta intervaller.
Är man helt otränad så skulle man behöva addera styrketräning också, då med många repetitioner och låga vikter.
Jag har just nu två kunder som ska köra Vasaloppet, och vi har kört mycket med 90-60-30-intervaller. 90 sekunder relativt lågintensivt, ska kunna prata med grannen i spåret bredvid och orka hålla det tempot en längre tid. 60 sekunder, då är det lite tyngre, en uppförsbacke i spåret och 30 sekunder är högintensivt. Spurt för att klara repet!
Snurre • Bästa träningsformen enligt dig?
För min egen del är det pulshöjande styrketräning. Att först göra det lågintensivt men med lite tyngre vikter, för att sedan ta bort vikt och köra mer högintensivt. Det skulle jag säga är den bästa träningen för min egen del, men också för gemene man. Jag tycker att man får ut mycket på ett väldigt kort pass. Du får balansen, koordinationen, pulsen bara genom att laborera med vikter, antal repetitioner och set. Jobba med stora baslyft som involverar hela kroppen. Då får man ett bra och brett träningspass på kort tid.
Patrik • För att komma i och bibehålla ett bra fysiskt allmäntillstånd, hur bör fördelningen mellan styrketräning, konditionsträning och stretching se ut, generellt sett? Jag har just rullat över 40-strecket och har fått inse att ungdomens kroppsliga förmåner numera blott är ett generöst minne men hur kan jag göra för att börja återta förlorad förmåga och/eller motverka alltför kvick nedgång fortsättningsvis?
Det låter lite tjatigt, men det beror på vilka förutsättningar individen har.
Alla delar (styrketräning, kondition och stretch) bör vara med, men har man inte tiden så är pulshöjande träning viktigast. För att få en bra "pump".
Man behöver träna några gånger för att se behovet, vilket av de tre som bör prioriteras. Har man en god kondition, men är lite svagare så kanske mans ka prioritera styrketräning. Är man överrörlig tycker jag inte att man ska stretcha överhuvudtaget.
Det är väldigt individuellt.
Erika, jag bryter in här. Kalle var lite upprörd över att du ville "chocka" min kropp, alltså byta övningar för att jag blev lite bekväm och att du säger att man inte utvecklas lika bra om kör på i samma spår. Kalle tycker att man ska köra på med samma övningar, och öka vikterna kontinuerligt. Det är, enligt Kalle, enda vägen att nå framgång. Vad säger du?
Håkan, reporter
Inget av sätten är fel. Men det beror ju på hur individen ser ut, och vad individen vill.
I ditt fall, Håkan, så såg jag att du var mottaglig för att lära dig nya saker och att du hade en träningsbakgrund som gör att man kan gå lite snabbare framåt. Det är inte bara den kroppsliga utvecklingen man är ute efter, om man ändrar övningar så blir det ju roligare vartefter och man lär sig fler övningar inför sin framtida träning.
Jag såg att Kalle skrev att bland annat tyngdlyftare alltid tränar samma övningar, men det kan jag inte riktigt hålla med om. Jag har själv tävlat i tyngdlyftning. Fokuset är självklart på ryck och stöt, men man tränar marklyft, vanliga knäböj, egentligen allt för att bli så stark som möjligt och undvika skador. Jag själv hade ett upplägg med treveckorscykler, därefter bytte jag program.
Anna • Hej! Jag ändrade min livsstil för snart 1 år sen. Har lyckats tappa runt 15 kg med ändring i maten , inget godis, å promenad 5-7 dagar i veckan (15-60 min) per gång. Har inte gjort nått annat än promenader i mellan tempo. Är runt 35 år och väger runt 100. Jag ger lätt upp om det inte går smidigt. Vad skulle du rekommendera mej att göra för övningar? (Antal min osv) Dras med social forbi och långtidssjukskrivning så till ett gym/simhall är inte ett alternativ för mej.
Tack på förhand!
Om man gillar att promenera så är ett tips att köpa en viktväst, då blir promenaderna lite tuffare. Ett annat är att köpa en kettlebell eller hantlar för övningar hemma. Man kan också googla på kroppsegna övningar, så hittar man många bra förslag. Eller ta kontakt med mig så kan jag tipsa.
Axel • Hur mycket ska en pt kosta? Vad kan jag som konsument räkna med?
Ibland kommer det "ja jag tar 2000 då får du följande...." men finns det en rimlig kostnad? Måste det alltid vara massa extra?
Hur vet jag att det som ges är vad jag behöver. Känns många gånger som snake oil...
Mesta kan man googla och sedan kalla sig åt.
Jag känner nästan noll förtroende för dom som kallar sig pt och inte har en utbildning från ett universitet eller dylikt i sin grund.
Hur vet jag vad jag får? Känns som en branch som bilförsäljningsskojjare idag.
Hur kan man begära att se deras utbildning? Hur vet jag att det som ges är bra för mig då jag själv inte vet förmodligen hur var när ,om jag inte utbildar mig indirekt själv kring ämnet?
Referenser idag på en hemsida är inget värt sedan ai kom.
Det är jättesvårt att säga. Det finns så många olika former. Vissa är knutna till stora gymkedjor och där finns fasta prislistor att hålla sig till. Andra är egna företagare och måste ta ett högre pris få att få verksamheten att gå runt. Det har med efterfrågan att göra också, vissa som är populära kan ta ett högre pris.
Man måste värdera vad som är viktigt. Prioritera. Ska man köpa tre stockar snus, eller den där jackan som man kanske inte behöver, eller ska man investera i sig själv?
Kräv alltid en gratis konsultation där både du och PT:n går igenom vad målet är. Då får du en chans att bilda dig en uppfattning om personen. En seriös PT ska också alltid kunna visa upp vilka utbildningar man har. Fråga om du är osäker.
Ebba • Hur lyckas man hålla i träningen? Det blir ofta så att jag tränar mycket första tiden under en period, men sen kommer familj och annat emellan.
Gå inte ut för hårt i början. Man kan inte träna 5, 6, 7 pass i veckan i början, då bränner man ut sig. Detsamma gäller med kosten. Går man på en sträng diet så håller det oftast inte i längden. Börja lugnt med att plocka bort onyttigheter och ta det successivt så är det enklare att hålla i.
Erik • Det ryktas att om man tidigare har varit tränad så tar det betydligt kortare tid att bygga tillbaka musklerna/prestationen man hade tidigare, genom ett så kallat "muskelminne".
Vad är din åsikt om detta? Hur lång tid tar det att återgå till sitt "forna jag"?
Det beror alldeles på individen, men det är klart att det är konstaterat att muskelminne påverkar. Har man varit vältränad tidigare så är det lättare att bli tränad igen. Men det är många faktorer som spelar. Ålder, hur länge sen man tränade, hormoner. Men ett kort svar. Ja, det stämmer. har man varit vältränad så är det lättare att komma i bra form igen.
Här kan du läsa Moas och Håkans träningsdagbok:
Våra nya liv – följ träningsresan dag för dag
När jag tackade ja till den här träningsresan fanns det ett problem. En weekendresa till Edinburgh sista veckan. Men. Det händer alla, att allt inte är tillrättalagt och perfekt. Jag ska försöka klara av resan på ett rimligt sätt. Och Erika har skickat med ett pass... Det blir Devils press och trapplöpning. I Edinburgh finns det trappor ...
Det här blir min sista publicering förmodar jag.
En smygkik på löptestestet – första (och förmodligen) enda gången jag springer 50 varv i Eva Lisa Holtz arena. Kommer jag klara det under 50 minuter?
Det återstår att se.
Hur som helst har det varit en kul utmaning. Det bästa har varit att jag sovit bättre och överlag känt mig gladare. Dessutom har flera kollegor inspirerats till träning, vilket känns roligt. Kanske kan jag få med mig någon av de på Göteborgsvarvet?
Men samtidigt ska det bli skönt att kunna ta en öl och inte behöva anpassa hela livet efter träning.
Imorgon kommer resultatet av fyra veckors träning. Tjoho!
Asjobbigt träningspass idag.
Jag tyckte att det kändes piss att jag inte klarade uppgiften, det vill säga att springa på bandet i 15 km/tim (ca 4 min/tempo) i fyra minuter. Göra det 4 gånger och vila 2 min mellan varje varv.
Men! Ehsan berättade sedan att det inte var meningen att jag skulle klara det... Han ville bara att jag skulle maxa min prestation.
Jag sov också skit i natt (för att jag läste en läskig bok lol) det kan ha bidragit till att passet var så jobbigt.
Efter Vasaloppet 2023 så har jag bara åkt längdskidor ett par gånger. Ikväll blev det comeback. Fantastiskt skönt! Varför har jag inte gjort det här tidigare i vinter?
Trots att jag körde monsterpass med Erika imorse så kändes det ändå ganska bra. Trött i benen – ja. Trött i överkropp och armar – definitivt. Men det blev nästan en mil ändå. På fjolårets valla... Det blir fler gånger. Då kanske jag till och med ska lyxa till det och faktiskt smöra på lite relevanta produkter under skidorna...
Holy smokes, vilket pass... Det var stjärnor och planeter framför ögonen, men kunde ta mig samman och ta det i mål.
Pull ups (30 år sen sist) och sälrodd stod bland annat på schemat. Det här var sista planerade passet med Erika 😢 Nu kör jag på själv resten av veckan. Sen blir det "utvägning". Ska bli spännande att se vilka resultat – om det blivit några – på fyra veckor. Jag vet att det blivit resultat. Jag känner mig stark, men vikt och mått har jag sämre koll på.
Den stora utmaningen kommer efter. När jag måste ta tag i mig själv. Vill verkligen inte att det här ska bli ännu en satsning som rinner ut i sanden. För jag mår bättre än på mycket länge.
Idag stod det styrketräning på schemat. Jag var lite slö i benen efter löpturen så det kändes skönt.
Nu närmar sig springtestet. Jag och min kille har matteklurat på det här under kvällen: Hur kommer det sig att 10 km/tim är = 6 min tempo, 12 km är 5 min tempo, men 20 km är 3 min tempo.
Borde inte 14 km vara 4 min tempo och 16 km 3 min tempo?
Någon som läst högre än matte 2(b) som kan ge svar på det här? Jag blir galen på att jag inte fattar.
Tur man inte blev ingenjör (som om det var nära). Nu kör vi sista veckan!
I onsdags kändes kroppen helt slut efter fyra gympass i rad. Därför fick det bli timslånga promenader några dagar. Inte bara för att bli kompis med kroppen igen utan för att få ihop livet.
Det verkar ha bidragit till en sanslös formtopp, för när jag gjorde Erikas hemläxa (idioten-variant av en hel massa övningar med hantel, kroppsvikt och kettlebell) så slog jag mitt pers med fem minuter!
Första gången jag gjorde den med Erika så gjorde jag den på 21.59 min. I onsdags på 22.40 min – och i dag på 16.59!
"Orimligt bra!" var Erikas spontana reaktion, och jag kan hålla med. Men jag hade vittne, och är 99,9 procent säker att jag inte glömde någon övning ...
Full fart hela helgen, ledsen att det har varit dåligt med uppdateringar. Har varit i Enköping och hälsat på särbo Annika, varit i Arboga och firat födelsedagsbarn och i Grums på hockey!
Fantastiskt kul att träffa galet roliga Stig, var alldeles för länge sen och fick chans att se tremänningssonen Sebastian Lövgren och hans Grums ta ytterligare en seger i division 2 västra C. Sebastian stod för en assist. Inget konstigt med det, han är grymt duktig (ok, jag kanske inte är helt objektiv...) men siffrorna talar för sig själv. Sebastian poängbäst i Grums med 11 mål och 30 assist så här långt. Men i dag satt det långt inne... Åmål hade 0–1 in i tredje perioden innan Grums vände. Sebastian assisterade till 2–1 – snyggt!
Och Sebastians morfar Stig tappade aldrig hoppet.
Kommer en liten träningsrapport från helgen snart.