Befolkningen minskar i Filipstads kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör mer om Filipstads befolkningsminskning. Foto: SVT

Stor befolkningsminskning i Filipstad: ”Det är kanske lite tråkigt att bo här”

Publicerad

Enligt Statistikmyndigheten SCB har Filipstad tappat över 500 invånare mellan 2022 och juli 2024, vilket motsvarar cirka fem procent av befolkningen i kommunen.

– En del av anledningen är att vi har jobbat aktivt med egenförsörjning, säger Hannes Fellsman, kommundirektör i Filipstads kommun.

Befolkningsminskningen beror delvis på att nyanlända som fått utbildning sedan flyttat för jobb på andra platser, menar kommundirektören Hannes Fellsman. Men han påpekar också att kommunen genomför en mängd åtgärder för att invånarna ska trivas och bo kvar.

– Vi arbetar kontinuerligt för att stärka kommunen. Självklart vill vi att så många som möjligt väljer att bo här och även flytta till Filipstad, säger han.

”Det är billigt men kanske tråkigt att bo här”

När SVT begav sig ut i Filipstad för att höra vad lokalborna tror vad befolkningsminskningen kan bero på, var de inte särskilt förvånade över siffrorna.

– Det är kanske lite tråkigt att bo här, säger Sebastian Nilsson och fortsätter:

– Hyrorna är låga, det är tryggt och min familj bor här, men jag kommer att flytta efter min utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.