region värmland logga och bunt med 500-kronorssedlar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du regiondirektören berätta mer om besparingarna och om planerna på varsel. Foto: SVT/TT

Stor minskning av personalstyrkan väntas inom Region Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland planerar att minska sin personalstyrka med cirka 750 anställda. Det framkom vid en pressträff på torsdagen.

– Det är ett historiskt stort och omfattande förslag men för att kunna möta de ekonomiska förutsättningar vi har måste vi göra detta nu, säger Peter Bäckstrand, regiondirektör.

Region Värmland går mot ett miljardunderskott under 2023 och nu krävs fler åtgärder än de redan beslutade för att spara pengar, enligt regionledningen.

I dagsläget har regionen omkring 8500 anställda. Enligt en plan som regiondirektören tagit fram på uppdrag av den politiska ledningen ska personalstyrkan minskas med 750 personer.

Avgångar som inte ersätts – och varsel

Från förvaltningen har man räknat ut att runt 450 tjänster kommer att försvinna genom naturliga avgångar, som pensioner. Men det kommer sannolikt också bli varsel om uppsägningar, vilket kan komma att beröra cirka 300 anställda.

– Exakt hur stora varsel det kommer att bli går inte att uttala sig om just nu. Men det kommer på olika vis att påverka alla verksamheter, säger regiondirektör Peter Bäckstrand.

Personalminskningen beräknas ge en besparing på en halv miljard kronor.

Tidigare åtgärder inte tillräckliga

Regiondirektören säger att regionen de senaste tre åren har ökat antalet anställda med 800 och att man nu måste tillbaka till personalnivåerna som var innan dess.

Tidigare sparåtgärder som vidtagits är inte nog säger Bäckstrand.

– Effekterna av dessa är marginella. Det räcker inte.

”Det blir svårt att upprätthålla vården”

Vårdförbundets avdelningsordförande i Värmland, Camilla Gustafsson, säger att planen väcker oro bland medlemmarna och att vården kommer att förändras om förslaget blir verklighet.

På tisdag ska regionstyrelsen ta ställning till om planen ska skickas ut till nämnderna. Sedan väntar samråd och först efter det kan det komma ett förslag som politikerna i regionen får besluta om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.