En delad bild som visar två sektioner. Till vänster en person med kort blont hår iförd en vit jacka stående nära en byggnad med vertikala paneler. Till höger en modern flerfamiljsbyggnad med balkonger och stora fönster, belägen vid en gata med vägmärke. Karlstad, Karlstad universitet, studentbostäder, studenter, byggfusk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag fick brandlarmet att gå för tredje gången den här veckan”, säger KAU-studenten Joakim som bor i de kritiserade studentbostäderna och i hans lägenhet saknas rör för takfläkten. Foto: SVT

Studentbostäder i Karlstad i rättsprocess – 33,5 miljoner krävs för att rätta till byggfel

Publicerad

Dåligt inomhusklimat, för hög energiförbrukning och vatten som inte hittar ut i avloppet. Fyra hus med sammanlagt 128 studentbostäder på Kronoparken i Karlstad är aktuella för en rättsprocess mellan byggare och köpare – med krav på 33,5 miljoner kronor för att rätta till alla fel.

Idag är det Fastighets AB Serenadplatsen som äger bostäderna och som nu driver en rättsprocess mot byggbolaget Nischer Properties AB.

Enligt stämningsansökan har lägenheterna problem med inomhusklimatet – för varmt på sommaren, för kallt på vintern. Energiförbrukningen ligger långt över de beräkningar som gett statsbidrag. Ventilationen håller inte måttet och 25 av badrummen har bakfall, vattnet hittar inte ut till avloppet.

– Det saknas ett rör för takfläkten. När du står och lagar mat så blåser det upp i taket och sprids i lägenheten, säger Joakim Wessling, som bor i ett av de fyra husen.

Bolag har fått kritik tidigare – hundra mil norrut

Nischer Properties vd, Samuel Beckstrand, säger att fastigheten färdigställdes och såldes av Nischer för mer än fem år sedan.

– Stämningen avser påstådda fel och brister i entreprenaden. Eftersom totalentreprenören har gått i konkurs har fastighetsägarna riktat sina anspråk mot Nischer, säger han.

Nischer Properties, som nyligen även uppmärksammats i media på grund av problem med ett nybygge i Östersund, bestrider kraven vad gäller stämningen kring studentbostäderna i Karlstad och vill i nuläget inte lämna några ytterligare kommentarer.

Det är ännu inte bestämt när målet kommer upp i Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.