Se bilderna på det omfattande musangreppet i Patrik Knutssons stuga på ”fel” sida gränsen. Foto: Privat / SVT

Stugägarens oro: ”Läckande rör och musangrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Oslobon Patrik Knutsson är en av dem som stämt norska staten för rätten att vistas i sitt svenska fritidshus. Just nu gör den stängda gränsen att han inte ens kan resa till huset för nödvändigt underhåll.

Samtidigt klargör försäkringsbolaget att han har en skyldighet som fastighetsägare att utöva tillsyn över sitt hus.

Det var rena rama kaoset som mötte familjen Knutsson i fritidshuset i Östmark tidigt i höstas. Mössen hade mer eller mindre tagit över huset.

– Man är ju alltid förberedd på att det kan finnas möss, men det var hundratals av dem. I stort sett i alla rum, säger Patrik Knutsson från hemmet i Oslo.

Coronapandemin

Då fanns ännu möjligheten till undantag från karantänsbestämmelserna för dagsresor för ”strängt nödvändigt underhåll” – förutsatt att man inte stannade på vägen, och inte övernattade i fritidshuset.

Den möjligheten är nu borta, och familjen Knutsson är mycket orolig för sitt hus.

– Det har ju varit kallt och vi har haft ett läckande avloppsrör, förutom bekymren med mössen. Vi undrar så hur det står till där uppe nu.

Skyldighet att se till huset

Och oron gäller inte bara skadorna, utan också möjligheten till ersättning.

Försäkringsbolaget har gjort klar att man som fastighetsägare är skyldig att se till sitt hus. Något som bekräftas av Anna Nilsson, skadechef på Länsförsäkringar Värmland.

– Vi får många samtal från oroliga norska stugägare just nu. Ofta kan man lösa det genom att en granne eller bekant tittar till huset, men i grunden finns ett ansvar som fastighetsägare att utöva tillsyn över sin fastighet, säger hon.

– Det har sagt att det är vår plikt, men jag har förklarat för dem att vi inte har tillgång till huset längre, säger Patrik Knutsson.

Se Patrik Knutssons egna bilder på det omfattande musangreppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet