Amerikansk bolag kan ta elflygen till Torsby Flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elflyg från Torsby redan 2027? Hör flygplatschefen Martin Berglund och konsulten Johan Erlandsson berätta om satsningen som fortsätter. Foto: SVT

Torsby flygplats är redo för satsning på elflyg – amerikanskt bolag visar intresse

Publicerad

Flygplatsen i Torsby kan bli en testplats för elflyg efter att intresse visats från andra sidan Atlanten.

– Vi ska träffa en amerikansk elflygstillverkare nästa vecka, säger Johan Erlandsson, Torsby kommuns projektledare för elflyg och drönare.

2021 presenterade Torsby kommun en förstudie ihop med Region Värmland om att ställa om till eldrivna flygplan. Då pratades det om linjetrafik redan 2027.

– Omställningen till elflygplan ligger faktiskt inte så långt bort i tiden. Det är bara en tidsfråga, sa Johan Erlandsson då.

Hoppas på elflyg till 2027

Nu har tre år gått och planeringen för en omställning har fortsatt. Framför allt vad gäller infrastrukturen kring laddningen av eldrivna flygplan där flygplatsen uppger att de har god kapacitet.

– Vi hoppas och tror att vi kan flyga kommersiellt nånstans runt 2027/2028, säger flygplatschefen Martin Berglund.

Det rör sig främst om kortare sträckor till exempelvis till Karlstad, Gardemoen i Norge och Göteborg – och initialt handlar det om frakt- och inte persontrafik.

Hör Johan Erlandsson och Martin Berglund berätta mer om satsningen på elflyg i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.