Elflyg är enda sättet att få tillbaka flygtrafiken till Karlstad, menar Maria Fiskerud

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det framtida resandet kan se ut i klippet. Foto: SVT

Fyra år sen det sista reguljärflyget lämnade Karlstad – elflyg kan vara vägen tillbaka

Publicerad

Det har gått fyra år sedan ett reguljärflyg flög från Karlstads flygplats. Men i en framtid kan planen till Stockholm flyga igen. Genom elflyg.

– Det enda sättet att få tillbaka flyget till Värmland, säger Maria Fiskerud, projektledare, nordiska nätverket för elflyg.

Det har varit svårt för Karlstad airport att locka företag att flyga mellan Karlstad och Stockholm. Passagerarunderlaget är för litet – men med ett elflyg försvinner det problemet, enligt nordiska nätverket för elflyg.

– Det är mycket enklare att få det lönsamt, säger Maria Fiskerud.

Hör i klippet hur framtidens flygtrafik kan se ut.

Karlstad airports vd Camilla Sperling instämmer i att om det handlar om flyg till Stockholm är antagligen elflyg det troligaste alternativet.

– Sen om det handlar om el eller ett annat alternativ, plan som drivs på biobränsle till exempel, låter jag vara osagt, säger hon.

Karlstad airport letar efter en internationell hubb

Samtidigt vill Sperling göra skillnad på den centrala flygplatsen Bromma och Arlanda. Det med anledning av att Arlanda är med som ett alternativ när flygplatsen fortsätter att leta efter en ny internationell hubb att flyga till. Andra alternativ som nämnts är en comeback för flyg till Köpenhamn eller Frankfurt.

– Vi jobbar hårt för att få till en Europalinje och där är Arlanda ett alternativ, de flesta som reser dit ska vidare någonstans i Sverige eller i Europa. Men vi får se vad det blir, det finns många alternativ och vi stänger inte dörren för något, säger Camilla Sperling.

När kan en sådan linje vara på plats?

– Frågan har högsta prioritet, men jag kan inte prata om någon tidsram nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.