Torsby kommun friskast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Torsby är Sveriges friskaste kommun sett till antalet sjukskrivningar och toppar listan för tredje året i rad. I år delas dock förstaplatsen med Emmaboda kommun.

Det här konstaterade Sveriges kommuner och landsting på tisdagen när de sammanställde den totala sjukfrånvaron i landet under 2016.

SVT Nyheter Värmland har tidigare uppmärksammat Torsby kommuns framgångsrika friskvårdsarbete, som bland annat går ut på att uppmana deras anställda att använda sig av Försäkringskassans förmån ”förebyggande sjukpenning”.

– Jag är mycket nöjd över att vi behåller vår tätposition och bibehåller de låga sjuktalen. Vi lägger ned mycket tid och resurser för att jobba med dessa frågeställningar i vår kommun. Politikerna är medvetna om att verksamheter inom kommuner har och kan ha en hög arbetsbelastning. Vi försöker att ge utrymme och skapa förutsättningar för att utveckla kommunen som en positiv och attraktiv arbetsgivare där frisktalen är en viktig faktor, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby, i ett pressmeddelande.

Tina Bengtsson, HR-strateg inom kommunen instämmer:

– Jag är glad och stolt över våra medarbetares och chefers arbete med arbetsmiljöfrågor. En process som ständigt pågår, och som vi behöver utveckla för att möta framtida utmaningar. Det är klart att jag blir inspirerad när jag ser att vårt målmedvetna och långsiktiga arbete ger resultat. Idag genomför vi en utbildning inom arbetsmiljöområdet för arbetsplatsombud och chefer som ett led i att skapa samverkan mellan parterna.

Total sjukfrånvaro under 2016 i din kommun

Torsby – 4,4 procent

Sunne – 4,9 procent

Munkfors – 5,0 procent

Årjäng – 5,0 procent

Hammarö – 5,6 procent

Storfors – 6,0 procent

Eda – 6,1 procent

Forshaga – 6,2 procent

Kristinehamn – 6,2 procent

Kil – 6,3 procent

Hagfors – 6,6 procent

Karlstad – 6,7 procent

Arvika – 7,3 procent

Grums – 7,5 procent

Karlskoga – 7,8 procent

Filipstad – uppgift saknas

Degerfors – uppgift saknas

Värmlands län totalt 6,3 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.