Arvika sjukhus störtdyker medan Torsbys sjukhus klättrar uppåt på listan Foto: SVT

Torsby sjukhus – årets klättrare

Uppdaterad
Publicerad

Torsby klättrar och Arvika störtdyker. Det när AT-läkarna får sätta betyg på landets sjukhus.

Torsby Sjukhus tar platsen som årets klättrare när 1.700 AT-läkare rankar landets sjukhus. För andra året i rad stiger sjukhuset kraftigt i rankningen och hamnar på en 9:e plats i Sverige.

Toppar rankningen gör Västerviks sjukhus och i botten av listan hamnar Lasarettet Enköping.

Arvika åker jojo

Förra årets framgångssaga, Arvika sjukhus, åker däremot jojo i rankningen. Förra året uppmärksammades de för att lyckats ha tagit sig från en bottenplacering till en andra plats på endast två år. I årets mätning är det detta sjukhus som tappar flest platser och är nu på 31:a plats i listan.

LÄS MER: Arvika sjukhus är näst bäst i landet för AT-läkare år 2016

LÄS MER: År 2014 underkänner AT-läkarna Arvika

”En oroväckande trend”

De AT- orter som lyckas hålla god kvalitet ser, enligt pressmeddelandet från Sveriges läkarförbund, utbildning som en del av vårdproduktionen. De ser sina yngre kolleger som en tillgång och inser att deras utbildning är en investering för framtiden. Men förbundet riktar också kritik mot att resursbrist, stress och utebliven handledning gjort att AT har fått en förändrad roll inom vården.

– Tyvärr lever AT inte upp till intentionen att vara en högkvalitativ introduktion in i läkarnas yrkesliv på många håll i landet. Detta är en oroväckande trend som på lång sikt drabbar kvaliteten på svensk hälso- och sjukvård och därmed patienterna, säger Jonas Ålebring, SYLF:s ordförande.

Bottennotering för CSK

Centralsjukhuset i Karlstad, CSK, får en riktig bottennotering i undersökningen och hamnar på plats 61 i undersökningen. Det är bara sex sjukhus som värderats lägre av AT-läkarna. Det är en kraftig försämring jämfört med föregående år. CSK hamnade på 49:e plats 2016, 29:e 2015 och 39:e 2014.

Om AT, Allmäntjänstgöring för läkare

  • En läkarstudent måste ha avlagt examen och fått sitt examensbevis innan han eller hon kan påbörja sin allmäntjänstgöring.
  • Allmäntjänstgöringen måste göras på ett blockförordnande, vilket är en tidsbegränsad sammanhållen anställning som omfattar minst 18 månader.
  • AT ska innehålla minst nio månader fördelade mellan invärtesmedicinska specialiteter och opererande specialiteter. Områdena måste omfatta minst tre månader vardera. Minst tre månader ska tjänstgöras inom psykiatri. Sist i allmäntjänstgöringen ska ett avsnitt om minst sex månader inom allmänmedicin ligga.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.