En person går längs en strandpromenad vid en hamn, omgiven av flera moderna byggnader och segelbåtar. I bakgrunden syns ett högt flerfamiljshus samt lägre byggnader, med gröna träd som bidrar till den natursköna miljön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur vattnet kan dränka stora delar av centrala Karlstad vid olika översvämningsscenarier. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Trots översvämningsriskerna – Karlstad fortsätter växa mot vattnet: ”Där folk vill bo”

Publicerad

Riskerna för kraftiga översvämningar ökar i ett stort antal svenska kommuner i takt med att klimatet förändras.

Trots det fortsätter många att utmana naturen och planera nya bostadsområden vid vattnet. En av dem är Karlstad.

– Det är ju där folk gärna vill bo, säger Karlstad kommuns infrastrukturdirektör Ulf Johansson.

Karlstad är en av de platser som ligger särskilt illa till, mitt i deltat där Klarälven möter Vänern. Vid en översvämning riskerar stora delar av staden att dränkas av vatten. Det visar en ny rapport från MSB som lyfter fram 26 svenska orter som särskilt utsatta.

Attraktivt att bo vid vattnet

Samtidigt växer nya vattennära bostadsområden fram.

Extremväder i Sverige

– Det är utifrån var folk vill bo. Det går att skapa attraktiva bostadsområden vid vattnet, säger kommunens infrastrukturdirektör Ulf Johansson.

Kommunen menar att de tagit hänsyn till översvämningsrisken genom att anpassa bebyggelsen och bygga omfattande översvämningsskydd.

Men Karlstad kommer dessutom göra ett undantag för ett två kilometer stort område runt stadskärnan. I den nya översiktsplan som ska klubbas senare i höst går de mot de riktlinjer från Boverket som säger att man ska undvika att bygga på mark som hotas av översvämningar.

Med Karlstads läge skulle ett sätt kunna vara att inte bygga alls, men vi jobbar med att försöka anpassa bebyggelsen till riskerna istället, säger infrastrukturdirektör Ulf Johansson.

”Rejäl hotbild”

Men Länsstyrelsen är kritisk.

– Vi har ju en rejäl hotbild här där Vänern möter älven och en väldigt komplex översvämningsrisk, säger länsstyrelsens plan- och bostadshandläggare Magnus Ahlstrand, som menar att översvämningsskydd inte alltid kommer att räcka.

Och Karlstad kommun är inte ensam. Att få bo nära vattnet är ett trumfkort när kommuner vill locka nya invånare.

”Bör tänka efter noga”

Även MSB menar att kommunerna runt om i landet bör tänka sig noga för när de väljer att bygga vattennära.

– Det är ju trevligt att bo vid vattnet men det ställer högre krav på att man bygger in säkerhet. Och i vissa fall är det inte lämpligt alls, säger Mette Lindahl Olsson, enhetschef för naturolyckor på MSB.

I den nya rapporten från MSB har förutom översvämningar från vattendrag för första gången även riskerna med skyfall räknats in.

Länk till Specialen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet