Det började för ett par år sedan, berättar hon, när hon och hennes syster Elin gjorde fläderblomssaft. De använde farmors recept och vände sig till kundkretsen som fanns i kvarteret. Men när de började musta äpplen blev produktionen större och de unga företagarna ville nå fler kunder. De bestämde sig för att åka på marknader för att sälja sin produkt och då började företaget gå med vinst.
– Min första tanke var att vi skulle investera i företaget, berättar Julia med tydlig målmedvetenhet i rösten.
Nu har de nyinköpt musteriutrustning och tillverkningen har flyttat hemifrån till ett storkök på Sätterstrand.
– Vi började med små grejer, sedan har vi tjänat ihop pengar och skaffat större grejer för att få bättre kapacitet och kunna göra flera olika sorters saft och sylt och expandera i sortiment, berättar Julia om framtiden för sitt företag.
Pusslar ihop mustande och skola
Det är högsäsong just nu om man är i musteribranchen och de tre kompisarna träffas för att musta äpplen i stort sett dagligen. Men att gå i nian och samtidigt hålla ett företag rullande kräver planering.
– Det är det här jag tycker är roligt så det är där jag vill lägga min tid så den tiden tar jag, säger Julia.
Men nationella prov då?
– Ja, vi får väl lägga scheman så att vi får tid med båda.
Äpplena plockar de själva eller får så lämnar folk in berättar Saga Mäkimattila som fortsätter:
– Först kollar vi vilket sorts äpple det är. Vi smakar på det, om det är surt så kanske man måste blanda det med söta äpplen annars kan musten bli alldeles för sur.
Stort ansvar
Men de har förstås lärt sig mer än hur man gör must under sina två år som företagare.
– Man lär sig att ta mycket ansvar när man har ett eget företag. Man ska se till att man producerar och att folk blir nöjda. Man växer lite, säger Klara Kristiansson.