Vargutplantering osäker

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket osäkert om det blir någon utplantering av vargvalpar i vår. Hittills i vinter har bara en vargtik i landets försetts med sändare, i Värmland inte någon.

– Först och främst gäller det att hitta en vargtik och få henne märkt. Därefter ska hennes födeslsedatum stämma överens med födelsedatumet för en tik i en djurpark. Man ska ha väldigt mycket tur om alla delar i det här projektet ska stämma, säger Magnus Kristoffersson, Naturvårdsverket.

Uppdraget är att upp till 20 vargar ska kunna planteras ut för att genetiskt stärka den svenska vargstammen.

Jagade vargtik

Vi följde med vargspårare från Länsstyrelsen och forskare från Grimsö forskningsstation som på Naturvårdsverkets uppdrag gav sig ut på jakt efter en löpande vargtik i Trångreviret i närheten av Vitsand i Nordvärmland.

Genom att förse revirets alfahona med sändare ska man sedan kunna följa och se när hon får valpar och då placera djurparksvalpar i hennes kull.

Minst ett valppar ska placeras ut, enligt Naturvårdsverkets mål för i år.

Otroligt svårt

– Det är otroligt svårt att få det att fungera. Det är så mycket som ska gå i lås om man ska lyckas, säger Per Larsson, länsstyrelsen i Värmland.

Trots stora insatser med helikopter, personal från Grimsö och Länsstyrelsen lyckas man inte heller den här dagen att hitta vargarna.

– Men vi ger inte upp ännu, säger Magnus Kristoffersson.

Enligt Per Larsson har Länsstyrelsen i Värmland, som hittills lagt ner mycket tid på vargspårning, inte möjligheter att fortsätta det arbetet den närmaste tiden.

Det skulle innebära att det inte blir någon utplantering av vargvalpar i Värmland. Ett misslyckande för rovdjurspolitiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.