Foto: SVT

Verksamheten lever inte upp till kraven – Ivo kritiserar än en gång Mölnbacka ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång får Mölnbacka ungdomshem i Forshaga skarp kritik av Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Ivo bedömer att verksamheten inte lever upp till kraven på god kvalitet och en trygg och säker vård. Kritiken handlar bland annat om att placerade ungdomar inte får de insatser de har rätt till och behov av.

Mölnbacka ungdomshem tar emot ungdomar med sociala problem i åldrarna 13 till 20 år. När en placering sker är HVB-hemmet skyldigt att göra så kallade lämplighetsbedömningar inför varje inskrivning av en ny person i verksamheten.

Är inte tryggt och säkert

I bedömningen ingår bland annat att ta ställning till om insatsen kan ges under trygga och säkra former, och om placeringen kan innebära negativ påverkan mellan de placerade personerna. Men dessa har Mölnbacka ungdomshem enligt Ivo inte gjort på ett tillfredsställande sätt. Ivo konstaterar att det så gott som dagligen förekommer konflikter mellan placerade ungdomar, och ungdomarna därmed inte kunnat känna sig trygga på boendet.

Mölnbacka ungdomshem

Konflikter stoppar behandlingar

I sin kritik konstaterar Ivo även att konflikterna kan försvåra för ungdomarna att tillgodogöra sig eventuell behandling och att behandlingsinsatser riskerar att få stå tillbaka för att personalen istället är upptagen med att hantera konflikter.

Ivo har tidigare vid upprepade tillfällen kritiserat Mölnbacka ungdomshem, bland annat för otillåtna begränsnings- och tvångsåtgärder samt fysiska ingripanden. Mölnbackahemmet har nu på sig till den 12 oktober att svara på kritiken.

Se en sammanfattning av de tidigare turerna på Mölnbacka i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet