Under hösten har fackförbundet genomfört drygt 1 500 riktade kontroller på byggarbetsplatser runt om i landet. I Värmland har 71 arbetsplatser kontrollerats. Kontrollerna visar att det saknas riskbedömningar och att okunskapen är stor när det gäller vibrationsskador.
Fackförbundet oroas nu av att hela 58 procent av byggnadsarbetarna mellan 18 och 29 år svarar att de har symptom på vibrationsskador.
”Hur kommer man att känna i framtiden?”
Oskar Spets är en av de unga snickarna som efter bara några år i yrket känner av symptomen för vibrationsskador.
– Man väljer de verktygen som känns bäst i handen och pratar inte så mycket om vilka skador de ger, säger han.
Oskar stortrivs i sitt arbete som snickare men känner redan oro för hur vibrationsskador kan komma att påverka hans framtid i yrket.
– Hur kommer man att känna i framtiden? Kommer man inte att kunna jobba efter man fyllt fyrtio, undrar han.
Vill ställa hårdare krav
För att upptäcka vibrationsskador i tid ska alla som arbetar med vibrerande verktyg erbjudas medicinska kontroller. Byggnads granskning visar att det endast görs på 29 procent av arbetsplatserna.
Nu vill fackförbundet ställa hårdare krav på arbetsgivaren.
– Vi vill att det ska ska ställas hårdare krav, att man ska ha medicinska kontroller när man håller på med de här verktygen, säger Niklas Nordlund.
Vanliga vibrationsskador
Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge tillfälliga obehag men också allvarliga och kroniska skador enligt forskning som bland annat Arbetsmiljöverket lutar sig mot.
Övergående besvär kan vara ...
... nedsatt prestationsförmåga
... rörelsesjuka
... störd motorik
... synpåverkan
... ökad risk för trötthet
Bestående skador kan vara ...
... nackskador
... ryggskador
De bestående skadorna leder främst till besvär i ländryggen, skuldrorna och nacken, där smärta kan stråla ut i ben och armar. Upprepade stötar påverkar diskarna i ryggens kotpelare, lederna och sen- och muskelfästena.
Källa: Arbetsmiljöverket