Foto: Privat

Ytterligare ett kommunalråd i Torsby

Publicerad

Nu utökar Torsby kommun antalet kommunalråd.

Från årsskiftet går Centerpartiets Anna-Lena Carlsson in som kommunalråd på deltid tillsammans med nuvarande kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

– Skälet är att vi vill bredda den politiska ledningen, säger Anna-Lena Carlsson.

”Ligger mig varmt om hjärtat”

Hon är själv från Ransby i norra Torsby och säger att just landsbygdsutveckling och näringslivsfrågor är det hon vill driva.

– Det är sådant jag känner ligger mig varmt om hjärtat.

Beslutet om att tillsätta ytterligare ett kommunalråd tog kommunfullmäktige i onsdags, men omfattningen på uppdraget är inte fastställt.

– Det är på deltid, max 50 procent. Men det här får vi diskutera vidare vid lämpligt tillfälle, säger hon.

Höjda arvoden

Vid årsskiftet höjs samtidigt politikerarvodena i Torsby. Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen får till exempel ett arvode som är 90 procent av lönen för en riksdagsledamot, det innebär ett stort lönelyft till 58 860 kronor i månadsarvode.

För Anna-Lena Carlsson skulle en halvtidstjänst som kommunalråd innebära ett arvode på 29 430 kronor i månaden.

– Det är klart att det blir dyrare för kommunen med mig som kommunalråd. Men det är ju synd om det bara finns plats för pensionärer i politiken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.