• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

30 stridspiloter fortsatt tjänstlediga: ”Det är allvarligt och det krävs krafttag”

Uppdaterad
Publicerad

30 stridspiloter är fortsatt tjänstlediga från Försvarsmakten efter en konflikt om arbetsvillkor. Trots återinfört pensionsavtal så har bara tre kommit tillbaka.

– Det är allvarligt, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet, till SVT Nyheter Väst.

Stridspiloterna valde att ta tjänstledigt för studier i samma veva som Sverige ansökte om medlemskap i Nato. Det är missnöje med löner och arbetsvillkor som ska ligga bakom tjänstledighetsansökningarna.

Under tre dagar har Officersförbundet varit på plats på F7 i Såtenäs för att träffa medlemmar och förbandsledning.

– Vi besöker olika förband för att höra vilka åtgärder som de tycker är lämpliga att vidta för att få piloterna att vilja komma tillbaka, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet.

Utbildning kostar 90 miljoner

Dessutom ändrades pensionsavtalet för personer födda 1988 och senare, som efter sin antagning fick pensionsåldern höjd från 55 till 67 år.

Men i september meddelade Arbetsgivarverket att stridspiloterna får behålla sitt ursprungliga pensionsavtal. Totalt handlar det om cirka 90 personer. Något som alltså inte ser ut att räcka.

– Risken finns att vi kommer in i en ond spiral. Att arbetsbelastningen blir för hög för de piloter som finns kvar inom Försvarsmakten och kanske att fler slutar på grund av det, säger han.

Att utbilda en stridspilot tar cirka sex år och kostar cirka 90 miljoner kronor.

De piloter som blev antagna efter 2016 har fortfarande en pensionsålder på 67 år, vilket de visste när de blev antagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.