Flygvapenchefen om pilotkrisen: ”Vi är väldigt självkritiska och borde ha agerat tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett intensivt arbete för Försvarsmakten tillsammans med arbetsgivarorganisationer för att fatta beslut och hitta lösningar för att få tillbaka de 30 stridspiloter som tagit tjänstledigt för studier.

– Det är en allvarlig situation, säger Carl-Johan Edström, flygvapenchef Försvarsmakten.

I september meddelade Arbetsgivarverket att stridspiloterna får behålla sitt ursprungliga pensionsavtal, det vill säga pension vid 55 år i stället för 67.

Och flygvapenchefen har beslutat om en lönesatsning på 600 miljoner på piloterna under dom kommande tio åren.

– Jag har fullt förtroende för de här piloterna och jag hoppas också att det här ger en grund för att återbygga förtroendet för oss som arbetsgivare, säger Carl-Johan Edström, flygvapenchef Försvarsmakten.

Hur ska Försvarsmakten klara ett kommande Nato-medlemskap med så många stridspiloter som är tjänstlediga?

– Det är en svår situation vi befinner oss i men de är fortfarande krigsplacerade i vår organisation så vårt arbete just nu är att titta framåt för att på bästa möjliga sätt få tillbaka alla piloter eller så många som möjligt och jag vet att svenska flygvapnet är ett väldigt starkt flygvapen som kommer att tillföra Nato mycket styrka.

Enligt honom är det flera områden som de måste vidta åtgärder i, inte bara lönerna.

– Det gäller också karriärsmöjligheter och stödet för en modern familjesituation under rörlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.