Enligt skollagen så ska kommunala skolor och fristående skolor få lika mycket i ersättning per elev. Om kommunala skolor går med underskott, alltså gör av med mer pengar än beräknat, så ska friskolor ersättas med motsvarande summa per elev.
– Den funkar mest åt ett håll. Det är inte så att en fristående verksamhet behöver återbetala pengar tillbaka till kommunen om den går plus, säger Anton César (S).
Hans politiska motståndare tycker däremot inte att det är några konstigheter.
– Det är våra elever som går även i friskolan. Oavsett var de går ska de ha samma elevpeng och samma möjlighet, säger Kent Perciwall (KD), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Tre friskolor får ersättning
I Alingsås finns tre friskolor: Vittra vid Gerdsken, Globen Montessori och Linnéskolan. Sammanlagt får de nu 4,9 miljoner kronor, eftersom de kommunala skolorna gått med underskott under åren 2019-2021. Mest får Vittraskolan: 2,6 miljoner kronor.
Anton César (S) vill att Academedia, som äger Vittraskolorna, ska berätta hur de här pengarna ska användas. Deras chefsjurist berättar att de ska återinvesteras i verksamheten.
Kan du lova att de 2,6 miljonerna går till skolan och inte till aktieägarna?
– Pengarna återinvesteras i verksamheten, de kommer inte att gå till aktieägarna, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Academedia.
De kommer återinvesteras i skolan i Alingsås?
– Principen är det, men vi vet inte hur, frågan är för tidigt ställd. Vi har inte fått pengarna ännu.
”Skulle haft dem tidigare”
Jonas Nordström menar att de här pengarna redan borde ha betalats ut från början.
– Vi skulle egentligen haft dem tidigare. Hade kommunen gjort rätt från början hade man inte behövt betala det i efterhand, säger han.
Skolförordningen
Ändringar under löpande budgetår
2 § Om ytterligare resurser ges till hemkommunens verksamhet under budgetåret, ska motsvarande tillskott ges till de enskilda huvudmännen.