Foto: TT

Alliansens budgetförslag: 90 miljoner till äldrevården

Publicerad

Alliansen i Göteborg presenterar delar av sin kommande budget, där de satsar 90 miljoner kronor på äldreomsorgen – bland annat för att öka kvalitén. Men personalstyrkan ska inte utökas – i stället satsar man på välfärdsteknik.

I Alliansens budgetförslag satsar de 90 miljoner kronor på mer kvalitet inom äldreomsorgen.

Oppositionsledare Jonas Ransgård (M) menar att äldreomsorgen är eftersatt och att det är flera områden som man nu behöver utveckla och stärka.

-  Vi har långa köer till att få plats på ett äldreboende i Göteborg, vi vill därför tillföra 100 nya platser på äldreboenden för att få ner köerna.

Finns det konkreta förslag på nya boende som ska byggas?

– Det kommer på sikt, men vi kommer inte hinna bygga något nu. Vi avsätter 30 miljoner kronor nästa år som ska ge 100 platser och kommer då köpa från privata aktörer.

LOV för äldreboende

Utöver de att öka antalet platser på äldreboende så vill Alliansen investera i fler trygghetsboenden, bryta äldres ensamhet och öka resurser till Äldreombudsmannen.

För en miljon ska de även utreda hur äldre ska kunna välja äldreboende utefter Lagen om valfrihet. Att välja hemtjänst utövare har redan införts, men intresset har varit svalt.

– Det var väntat utefter vad man sett i andra kommuner så tar det tid att få igång det. Det kan handla om att de som har hemtjänst inte vet om att de kan välja ett annat alternativ till exempel. Det är inget som påverkar att man även ska kunna få välja äldreboende, säger Jonas Ransgård.

Behövs inte mer personal

90 miljoner kronor, men det är ingen del som kommer gå till fler personal? Hur ska ni öka kvalitén för de äldre?

– Det finns redan personal, där kommer vi inte utöka. Däremot kommer vi satsa på välfärdsteknik, som tillexempel självspolande toaletter, larm mattor och övervakningskamror.

Men trots teknik, behövs det inte personal när larmen går?

– Vi ser inte att det behövs mer personal, det finns det redan. Däremot är det ett rekryteringsproblem så vi kommer ha en särskild pot för de som är felavlönade. Vi anser inte att ingångslönen är för låg men däremot märks det för lite skillnad om du arbetat i tjugo år.

”LOV är en dyr lösning”

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) menar att ett ökat antal äldreboende redan är planerat men är kritisk till LOV.

– På lite sikt behöver det byggas ett stort antal äldreboendeplatser. Det ligger redan i planeringen. Vad som är viktigt är att inte hasta fram dåliga platser. Om inte kvaliteten säkras är det oklart om köerna kan kortas nämnvärt, kommenterar Hermansson via mejl.

– LOV är en dyr lösning som ofta ger mindre resurser till brukarna. I stället för verklig valfrihet möts alltför många brukare av stök och otrygghet. Vi satsar stort på trygghetsboenden och vill se många fler gemenskapsboenden. Vi investerar ordentligt i personalen och arbetsmiljön. Arbetssättet Attraktiv Hemtjänst – som ska ge större inflytande för brukarna och mer attraktiva jobb för personalen – får nu allt bättre resultat i verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.