Det går snabbt att springa in i en butik och köpa en flaska vatten och en burk med läsk. Hur ofta kollar man egentligen om den kan pantas eller inte? Men det gör Jordbruksverket. Myndigheten sköter kontrollerna av pantsystemet och enligt kontrollanterna blir det allt vanligare med förpackningar som inte ingår i pantsystemet.
Under 2016 hittades burkar och flaskor som inte gick att panta vid var sjätte kontroll, vilket är nästan en fördubbling jämfört med året innan.
– Vi har som mest tidigare legat på sju procent i icke godkända kontroller när vi besöker butiker och under 2016 så var vi uppe på över 15 procent utav de kontroller vi har gjort, säger Susanne Görsberg på Jordbruksverket.
Storstäder struntar i lagstiftningen
Vid deras kontroller var det förra året 35 ställen i Västsverige som sålde burkar och flaskor som inte gick att panta. Med anledning av den stora ökningen planerar nu Jordbruksverket att genomföra fler kontroller. Storstäderna sticker ut mest bland de butiker som struntar i lagstiftningen, men även gränsbutikerna mot Norge syns en ökning.
– Det finns en miljölagstiftning bakom detta och många vinster att snabbt tjäna. Vi vill inte ha burkar och flaskor i naturen. För 11 pantade burkar så sparar vi energi som motsvarar en fem minuters dusch, säger Susanne Görberg.
Fakta: Vad kan pantas?
Alla burkar och flaskor som har pantmärke på sig kan pantas i en pantautomat eller på något av alla de ställen som tar emot pantförpackningar på annat sätt. Panten på burkar och små PET-flaskor är en krona och på stora PET-flaskor två kronor. Se efter på flaskan eller burken om du är osäker på om den ger pant och hur mycket i sådant fall.
För att en pantförpackning ska kunna registreras i en pantautomat måste etiketten vara oskadad och läsbar.
Källa: Pantamera