En vuxen och ett barn sitter tillsammans på en soffa. Vuxen håller en smartphone och verkar visa något för barnet, som är fokuserat på skärmen. Rummet har en mjuk inredning med mönstrad tapet och gardiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Virtuella fordon och frukter för tusentals kronor – se Amnans pappa berätta om köpen i mobilspelen som han inte visste att barn kunde göra utan hans tillstånd. Foto: SVT

Amnan, 8, spenderade 9 000 kronor på mobilspel – visste inte att det var riktiga pengar

Publicerad

Fakturor från Comviq på flera tusen kronor styck rullade in – pappan Tayyab Sardar i Alingsås trodde först det var ett misstag. Sen fick han veta att hans 8-årige son gjort köp i mobilspel utan att förstå att det var riktiga pengar. Nu vet inte pappan hur familjen ska betala för allt.

– Ett uppbyggt system, de är ute för att fånga barn, säger Tayyab.

Amnan, 8 år, fick fick egen mobiltelefon för att kunna vara i kontakt med föräldrarna. För familjen, som flytt från Pakistan för att söka asyl i Sverige, handlar det om barnens säkerhet.

Men nyligen tog pappa Tayyab bort mobilen, efter att han fick reda på att Amnan hade spenderat över 9 000 kronor på barn-riktade mobilspel.

– Comviq började skicka fakturor för prenumerationer och jag visste aldrig om, säger pappan Tayyab Sardar.

Amnan beskriver att han kände sig skyldig och orolig, att han inte hade en aning om att det var riktiga pengar.

Är det här inte ditt ansvar eftersom du gav din son en mobil?

– Det gjorde jag, men det betyder inte att jag samtycker köp. Om jag inte vet om det, kan jag inte vara med.

Många barn spenderar pengar i spel

61 procent av alla barn mellan nio och tolv år i Sverige har någon gång gjort köp inuti ett spel, enligt en studie från Sveriges konsumenter.

Konsumentrådgivaren Gabriel Södersten beskriver det som ett återkommande problem som de stora aktörerna på marknaden agerat på genom att börja sätta in ”ganska bra skydd som man måste aktivera själv som förälder”.

– Men samtidigt visar Sveriges konsumenters granskning att tre av fyra butiker riktar köpuppmaningar i uppenbara barnspel till barnen, säger konsumentrådgivare Gabriel Södersten.

Finns chans att få pengar tillbaka

Enligt lag kan en minderåring inte göra köp eller signera ett avtal utan föräldrarnas samtycke.

Om föräldrar visar att de inte godkände ett köp som gjorts av deras minderåriga barn, finns det ett chans att få pengar tillbaka. Men det är inte alltid lätt att bevisa.

– Det är lite från fall till fall. Att föräldrarna gav telefon till sitt barn har i flera fall setts som ett godkännande. Men om man inte tycker att man är betalningsskyldig kan man bestrida fakturen och eventuellt anmäla till Allmänna reklamationsnämnden, säger Gabriel Södersten.

Mobiloperatören Comviq har avböjt en intervju.

Barn, spel och mobiltelefoner – Råd till föräldrar

Gabriel Södersten från Göteborgs stads konsument­rådgivning tipsar föräldrarna om hur man skyddar sig mot oavsiktliga köp av barn med mobiltelefoner.

  1. Sätt in en lösenordsskydd för att göra köp i mobilen.
  2. Ställ krav på godkännande för varje köp.
  3. Prata med ditt barn och förklara att erbjudande i spel brukar kosta pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.