Tilltaget innebar ett allvarligt missförhållande enligt boendet och har själva anmält händelsen enligt lex Sarah. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskar nu ärendet.
– Det är en händelse som vi bedömt är ett missförhållande och är absolut inget som ska ske hos oss, men som nu har gjort det, säger områdeschefen för det aktuella boendet.
Får svårt att komma tillbaka
Personen som hällde vattnet fick delta i ett allvarligt samtal och uppmanades att tillägna sig boendets värdegrund.
– Personen som gjorde detta avslutade sitt pass och har inte varit i tjänst sedan dess, också av andra skäl, säger områdeschefen.
Handlar det om fler allvarliga händelser som den anställda varit inblandad i?
– Jag kan inte svara på det, men personen är inte i tjänst av fler skäl än detta.
Finns det en möjlighet att den anställda kan komma tillbaka och jobba på boendet?
– Jag är inte närmsta chef, men jobbar man på ett sådant sett där detta har skett krävs det en hel del för att komma tillbaka och arbeta med målgruppen.
”Människor kan förändras i pressade situationer”
Direkt efter händelsen som ägde rum i somras tog annan personal ungdomen i säkerhet och fick hjälp att byta till torra kläder.
Hur granskar ni personerna som ni anställer?
– Vi gör en rekrytering som man gör, där vi söker olika typer av kompetenser. Vi tar alltid referenser och utdrag ur belastningregister. Vi försöker på alla sätt, men sedan vet vi inte, människor kan förändras i pressade situationer, säger områdeschefen.
Kan ni garantera att liknande inte händer igen?
– Jag tror att man aldrig kan garantera det när man jobbar med människor, men vi jobbar alltid för förbättringar och sådant här inte ska hända igen.