Delad bild. Vänster: Laptop med text ”Goda idéer för att spara”. Höger: Otydlig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läraren Karin Berg berätta om vilka brister hon sett med systemet för digitala nationella prov. Foto: SVT

Lärare kritisk till systemet för digitala nationella prov

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket ställer in de digitala nationella proven i vår på grund av allvarliga brister. Ett besked som läraren Karin Berg välkomnar.

– Jag hoppas det var spiken i kistan för det här systemet, säger hon.

Skolverket ställer in de digitala nationella proven i vår på grund av allvarliga brister i systemet. Myndigheten anser att det inte går att genomföra proven på ett säkert sätt just nu.

Beskedet kommer inte som någon överraskning för Karin Berg som jobbar som lärare i Göteborg.

– Vi har aldrig trott att det här ska gå, man blir full i skratt av hur absurd den här tjänsten är som nu läggs på is, säger hon när SVT når henne strax efter beskedet.

Stänger ner provplattformen

I mars skulle elever i årskurs 6 och 9 samt gymnasieskolor genomföra digitala nationella prov samtidigt och i stor omfattning via Skolverkets provplattform i det nya systemet. Men nu kommer eleverna kommer enligt Skolverket i stället att genomföra ersättningsprov med papper och penna eller i skolornas egna plattformar och man stänger ner provplattformen på obestämd tid.

Välkomnar digitalisering

Karin Berg välkomnar digitaliseringen av nationella prov men säger att det måste ske via ett modernt IT-system som man kan lita på. Enligt Karin Berg har det nuvarande systemet kantats av problem ända sedan processen började 2017.

– Jag hoppas det här var spiken i kistan och att vi inte behöver se det här någon mer gång, säger hon.

Elever i årskurs 6 och 9 samt gymnasieskolor får nu istället genomföra proven på papper eller via skolornas egna plattformar. Skolverket har ingen prognos för när den digitala plattformen kan öppna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.