Viltolyckorna fortsätter mot nya rekordnivåer. Förra året inträffade över 58.000 sådana olyckor — i år spår Älgskadefondsföreningen att det rekordet kommer att slås med ytterligare 10.000 olyckor. Mellan 2012 och 2015 var antalet runt 47.000.
LÄS MER: Här har viltolyckorna ökat mest
Många krockar med rådjur
Framför allt är det kollisioner med rådjur som ökar medan älgolyckorna minskar något. Antalet anmälningar av vildsvinskollisioner ökar med drygt 50 procent och om utvecklingen håller i sig kommer det vid årsskiftet ha anmälts närmare 7.500 stycken.
LÄS MER: Värmekameror ska förhindra viltolyckor
Det skulle innebära att vildsvinskollision blir den näst vanligaste viltolyckan medan älgen petas till en tredje plats.
Men här minskar olyckorna
Antalet viltolyckor minskar i två län, Västerbotten och Gotland, medan antalet ökar i övriga nitton. I Blekinge, Västernorrland och Jämtland har antalet olyckor ökat med över 40 procent jämfört med förra året.
LÄS MER: Här minskar viltolyckorna
Råd från trafikverket
FÖRE RESAN
Se till att vara utvilad så ökas din uppmärksamhet.
Skaffa dig appen ”Viltolycka” (finns gratis att ladda ner till din mobiltelefon).
Planera din resa och ta del av informationen på Nationella Viltolycksrådets, NVR, hemsida www.viltolycka.se Våra 5 mest viltolycks-drabbade vägsträckor (finns länsvis under ”Regionala Viltolycksråd”) samt att du även kan få din färdväg uppritad och se var det ofta händer viltolyckor.
Se till att ha viltmarkeringsremsan med i fordonet (finns bl. a att hämta hos bilprovningen och polisen samt att det finns en enklare form av viltmarkeringsremsa att ladda ner på hemsidan www.viltolycka.se).
UNDER RESAN
Anpassa hastigheten.
Använd bilbälte.
Ha appen ”Viltolycka” aktiverad.
Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning och ”se dig omkring”.
Tänk på att flera djur rör sig i flock kommer det ett djur kan det komma flera.
Vilda djur kan även finnas i tätort.
Respektera uppsatta viltvarningsskyltar.
OM VILTOLYCKAN ÄR FRAMME
Varna andra trafikanter och placera ut varningstriangel.
Ta hand om eventuella skadade – larma polis via 112 (ej 11414).
Markera platsen noggrant där olyckan skett, gärna med viltmarkeringsremsan, på den sida djuret finns eller har försvunnit.
Polisen kommer att intervjua dig om händelsen och ta de uppgifter en kontaktperson inom NVR behöver för att kunna hantera händelsen vidare. En eftersöksjägare med särskilt tränad hund kommer att sändas till platsen om det skadade djuret har lämnat vägområdet.
Appen ”Viltolycka” ger dig ett bra stöd då olyckan är framme samt bestämmer platsen via x/y-koordinater var olyckan skett som med fördel kan lämnas till polisen vid anmälan
Tänk på att det är straffbart att inte rapportera en viltolycka till polisen.
Följande djur är du skyldig att rapportera en sammanstötning med (samt markera platsen): älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lodjur, mufflonfår, utter och örn
Tänk på att passera en olycksplats med betydligt sänkt hastighet eftersöksjägare med hund och/eller annan personal (polis, ambulans, räddningstjänst m fl) kan finnas på och invid vägen och utsätts för stora risker.