– Angered är tryggt för många, men det finns de som känner oro, och det måste vi ta på allvar, säger Zana Muhammad från Interreligiösa centret.

Manifesterar för ett tryggare Angered

Publicerad

Under torsdagen hålls en manifestation i Angered centrum för att visa att våld aldrig accepteras.

– Angered är tryggt men vi måste jobba mot de krafter som ändå skapar oro, säger Zana Mohammad.

– Vi vill hålla den här manifestationen för att visa vårt stöd för de som fallit offer för våldet de senaste åren, säger Zana Muhammad från Interreligiösa centret, en av arrangörerna bakom manifestationen.

Under hösten rånades en Tele2-butik inne i gallerian i Angereds centrum. För två år sedan rånades en guldbutik i samma galleria. Arrangörerna vill visa att det finns en vilja och ett engagemang för att lyfta fram det goda med stadsdelen, utan att blunda för krafter som bidrar med motsatsen.

Bred samverkan

Manifestationen arrangeras även av stadsdelsförvaltningen, kulturhuset Blå Stället och församlingar i området.

– Vi är kristna, muslimer, buddister och judar som tillsammans vill visa att våld aldrig accepteras, säger Zana Muhammed.

Statistiken, fördomar och det som ryms emellan

Flera undersökningar visar att våldet minskar i Angered. Känslan av trygghet i stadsdelen har ökat, enligt polisens egen trygghetsundersökning från 2015, samtidigt som ovanligt få rån anmäldes under förra året, om man tittar på statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Statistiken visar att stadsdelen gör ett bra jobb när det gäller att arbeta mot våldet, men det motsäger inte vårt syfte med manifestationen, säger han.

Zana Muhammed bor själv i Angered sedan fyra år tillbaka och tror att statistiken är representativ, men menar att det fortfarande är viktigt att manifestera mot våldet.

Krafter som skapar oro

– Det finns fortfarande krafter i Angered som bidrar till en överhängande oro, inte minst bland våra församlingar i området. Dessutom finns det ett stort mörkertal. Personer som inte vågar anmäla brott, säger Zana Muhammed.

”Aldrig känt mig otrygg”

Said Alic äger en frisörsalong sen 23 år tillbaka.

– Mina kunder kommer från alla områden, och de blir glada av Angered, säger Said Alic, som driver frisörsalong i centrum.

Han jobbade dagen då Tele2-butiken rånades i oktober bara några meter från salongen.

– Det var två beväpnade män som rånade butiken. Det var en lördag och vi jobbade, så det var lite obehagligt.

Tänkte du annorlunda kring er säkerhet på salongen efter händelsen?

Det är klart man tänker annorlunda. Människan glömmer också och livet går vidare. Jag har aldrig känt mig otrygg här, säger Said Alic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.