Kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund i klippet. Foto: SVT

Återuppbyggnaden efter raset väntas kosta över kvarts miljard för Stenungsunds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nära 300 miljoner kronor väntas kostnaden bli för Stenungsunds kommun efter skredet.

– Det är klart att det kommer att påverka. Det är pengar som vi inte har avsatt men vi måste ju återuppbygga det, säger Erica Bjärsved, ekonomichef.

Hittills har Stenungsunds kommun lagt 16,6 miljoner kronor till följd av skredet, och de väntas behöva lägga ytterligare 270 miljoner kronor för återuppbyggnaden av kommunägda Ucklumsvägen och Norumsån.

– Vi kommer att få skjuta på vissa investeringar och resterande kommer vi få ta lån på, skriver Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i ett mejl till SVT.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Exakt vilka investeringar som kommer att behöva skjutas på är ännu inte bestämt.

Inga extra pengar till kommunen

Regeringen lade ut en miljard till Trafikverket för återbyggnaden av E6, men Ucklumsvägen och Norumsån, som ägs av kommunen, finansieras av kommunen själva.

– De pengarna som regeringen lade till i vårändringsbudgeten var till Trafikverket, kommunen fick 0 kr, skriver Olof Lundberg (S).

Ett lerskred vid Stenungsund orsakade stor förödelse under natten den 23 september. Här bilder från förödelsen från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre personer är misstänkta efter lerskredet, som orsakade stor förödelse, vid Stenungsund den 23 september 2023. Här får du en sammanfattning av händelsen. Foto: Tomas Singer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet