Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana i klippet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nio månader efter skredet – idag invigs E6 i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen återinvigs E6 förbi Stenungsund efter det stora jordskredet i september. Trafiken kommer att släppas på igen fredag morgon.

– Det är en livsnerv i det här området, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

En stor del av marken rasade på E6:an i höjd med Stenungsund i Bohuslän under natten den 23 september. Tre personer skadades efter att flera fordon körde över kanten.

Sedan jordskredet har sträckan varit stängd för trafik vilket fått en stor påverkan för både pendlare och boende i området vid omledningsvägarna.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Vägen återställdes snabbare än förväntat

Tidiga prognoser var att det skulle ta över ett år att återställa vägen – men det gick snabbare än så. Efter drygt nio månaders reparationsarbete invigs idag vägen – och på fredag morgon släpps trafiken fram på nytt.

”Jag är väldigt stolt”

Invigningsceremonin, som inte är öppen för allmänheten, startade vid 13 då kungen, tillsammans med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana gör en rundvandring på den reparerade vägsträckan.

– Jag är väldigt stolt, säger Roberto Maiorana när han håller tal under invigningen och tackar Stenungsundsborna för deras tålamod och de som arbetat med projektet under återuppbyggnaden.

– Det är ett gediget och omfattande arbete som ligger bakom återuppbyggnaden, säger han.

Och det blir kung Carl XVI Gustaf som får äran att ta en första biltur.

Kungen fick en visning av den reparerade motorvägen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Pågående brottsutredning

En hög belastning av schaktmassor som hade lagts på höjden misstänks vara orsaken till jordskredet.

– Vi bedömer att marken där det senare rasade hade tre gånger förhöjd belastning, sa Daniel Veivo Pettersson till SVT den 28 mars.

Tre personer med koppling till en närliggande byggarbetsplats är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. De misstänkta nekar till alla anklagelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bilisterna om att E6 ska öppna igen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet