Polis som står vid polisbil tittar ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förundersökningsledaren vill se fler kontroller kring de som föder upp och avlar hundar. Foto: Dalmar Namazi

Attackerande hunden i Kortedala har haft fem ägare – samtliga dömda för brott

Uppdaterad
Publicerad

Den hund som attackerade en tioårig pojke i Göteborg i måndags har haft totalt fem olika registrerade ägare. Samtliga av dem är dömda för olika typer av brott, visar SVT:s kartläggning.

– Jag tycker inte alla borde få äga en hund, säger polisens förundersökningsledare Martina Westman till SVT.

Efter måndagens attack mot en tioårig pojke i Kortedala utreder polisen två olika brottsrubriceringar, grovt vållande till kroppsskada och lagen om tillsyn av katter och hundar.

I nuläget har ingen person delgivits misstanke om brott.

– Vi förhör vittnen, vi tittar på övervakningskameror och samlar den information vi kan, säger Martina Westman.

Samma hund har tidigare bitit ihjäl en annan hund och gjort utfall mot två andra barn, i Skåne respektive Halland. Vid ett av tillfällena skadades barnet allvarligt.

Ägaren dömd för flera brott

Registrerad ägare till hunden är en man i 30-årsåldern, skriven i Halmstad. Mannen återkommer flera gånger i belastningsregistret och är dömd för flertalet brott, bland annat misshandel, ringa narkotikabrott, grovt vapenbrott och häleri. I november förra året åtalades han för rattfylleri.

Bytt ägare frekvent

Ytterligare fyra personer har stått som registrerad ägare till hunden – och även dessa personer har samtliga lagförts för olika typer av brott. Det visar SVT Nyheter Västs genomgång av registeruppgifter från Jordbruksverket.

Under 2022 byter hunden ägare med jämna mellanrum, för att i oktober samma år registreras på den 30-årige mannen i Halmstad.

Länsstyrelsen i Halland uppger att hunden troligtvis kommer att avlivas, men ett beslut är ännu inte fattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.