Utsläppet berodde på att en bassäng på slakteriet svämmat över sina bräddar och enligt Miljösamverkan i östra Skaraborg var det personal på reningsverket som gjorde upptäckten. Vid det laget var Mörkebäcken redan röd av blod. Det är oklart hur stora mängder blod det rör sig om, men det handlar om förhöjda halter av ammoniumkväve i vattnet enligt Miljösamverkan i östra Skaraborg.
Utsläppet inträffade i slutet av april och det dröjde tre dagar innan slakteriet anmälde händelsen vilket är för länge, anser Miljösamverkan östra Skaraborg som är tillsynsmyndighet.
– Det här slakteriet har haft dålig kontroll på sin verksamhet. De skulle ha rapporterat det här direkt till oss när det hände och inte väntat i tre dagar, säger Eva Berglund, biträdande förbundschef för Miljösamverkan i östra Skaraborg.
Ska renas i reningsverk
Enligt Eva Berglund är blodet i sig inte giftigt på något sätt och säger att det finns ammoniumkväve naturligt i både blod och urin men att det ska renas bort i reningsverk. Blodet kommer nu i stället att försvinna av sig självt i vattnet efter en tid.
– Samma sak hände förra året under 2013, så vi ser allvarligt på att det nu har hänt igen, säger Eva Berglund till Västnytt.
VD:n på Skövde slakteri, Ove Konradsson, har en helt annan uppfattning av det som hänt:
– Vi är oerhört kritiska till den myndighetsutövning som skett i det här fallet, de påstår saker som inte är sanna. Till exempel vilket datum överfyllnadsskyddet, det så kallade spröt i bassängen, gick sönder. De påstår att det hände den 20:e april, medan vi upptäckte det den 29:e april då detta hände, säger Ove Konradsson till Västnytt.
Ringde direkt
Enligt honom handlar det om tre osannolika händelser som inträffade samtidigt. Överfyllnadsskyddet i bassängen gick sönder, larmet i brunnen utlöstes inte och i den järngjutna brunnen hade det uppstått en spricka.
– Så fort vi upptäckte översvämningen i bassängen ringde vi till Miljösamverkan i östra Skaraborg, men de svarade inte. Dagen efter, den 30 april på Valborgsmässoafton, var det upptaget hela tiden och sedan stängde de växeln redan klockan 11.30. De hade stängt den första maj men direkt när växeln öppnade på morgonen den andra maj anmälde vi detta, säger Ove Konradsson.
– Att skydda sig bakom och anklaga oss för att vi skulle anmält via mail när de inte svarar, då dessutom den egna policyn enligt hemsidan är att Miljösamverkan i östra Skaraborg svarar på kontakter inom två dygn är patetiskt, säger Ove Konradsson.
Förra årets läckage
När det gäller förra årets läckage säger han så här:
– Det var Skövde kommun som förfogade över brunnen förra året, för kommunen lånade brunnen av oss i fjol. Så vi har inte fått några som helst rapporter, varken skriftligt eller på annat sätt, att det varit ett läckage även i fjol, säger Ove Konradsson.
Enligt Eva Berglund på Miljösamverkan i östra Skaraborg så har de nu skickat in en anmälan till riksenheten för miljö- och arbetsmål inom polisen om misstanke om brott enligt miljöbalken.