BO, Fredrik Malmberg: ”Vi har erfarenhet av att lyssna till barn, särskilt i utsatta situationer”. Foto: TT

Barn som upplevt terror behöver stöd

Uppdaterad
Publicerad

Säpo bedömer att cirka 300 personer rest från Sverige till islamistiska grupperingar i Syrien och Irak. Flera hade med sig sina barn, på ditvägen såväl som på hemresan till Sverige. Vem tar hand om barn, vars minnen och inre sår vi helst slipper föreställa oss?

Tidigare i veckan berättade vi om Marilyn, som var fången hos IS i nio månader. Trots att hon utöver sin tid med Islamiska staten dessutom var i fångenskap, är både polis och sakkunniga starkt kritiska mot avsaknaden av stöd som Marilyn fått.

Läs mer: Fast hos IS men får inget stöd

Svenska IS-barnen

Lär sig se liv tas – och själva ta dem

I våras berättade vi om en treårig pojke från Västsverige. Han hade följt med sin mamma till Syrien för att ansluta till IS. Pojken satt och lekte med en granat när den plötsligt detonerade. En treårig svensk pojke hade följt med sin mamma till Syrien för att dö. För IS är barnen mycket viktiga, de är morgondagens soldater som ska ta vid. Tidigt sätts pojkarna i träningsläger och får lära sig hantera vapen och döda.

Läs mer: ”De här barnen har blivit dubbelt svikna”

Barnens ombud

BO, Fredrik Malmberg Foto: TT

BO:s uppdrag från regeringen är bland annat att samla in kunskap om de här barnen genom intervjuer med barnen och med hjälp av forskare och experter både i Sverige och utomlands.

Uppdraget inbegriper också att främja samarbetet mellan olika funktioner i samhället. Skapa samarbete och dialog så kunskap kan delas, vilket i slutändan ska leda till att mindre faller mellan stolarna.

Det var knappt en år sedan BO själv uppmanade Säpo att dela med sig av mer information om återvändande familjer och deras barn.

BO, Fredrik Malmberg, skriver följande till om uppdraget via mejl till SVT:

”Barnombudsmannen har av regeringen fått uppdraget att bidra till ökad kunskap om barns erfarenheter av att vara berörda av problematiken med att personer reser från Sverige till konfliktområden i terrorismsyfte.”

”Vi har stor erfarenhet av att lyssna till barn och unga, särskilt i utsatta situationer. Vi kommer att med utgångspunkt i barns upplevelser och erfarenheter kunna bidra till arbetet att förebygga att barn ur miljöer som präglas av våldsbejakande extremism far illa”.

Uppdraget ska presenteras till våren nästa år.

Handlar inte om ett fåtal individer

SV

T Nyheter Väst rapporterade redan i fjol att Säpo bedömde att det fanns minst 60 svenska barn hos Islamiska staten. Barnombudsmannen, BO, har fått i uppdrag av regeringen att förebygga att barn som vistats i extrema vänster-, höger- och islamistmiljöer far illa.

Hur då? BO ska ge kunskap till vuxna samt barn och ungdomar i deras närhet för att de ska kunna ge barnen stöd och hjälp. Tanken är att barnen ska få möjlighet att rehabiliteras och återanpassas till samhället.

Samtidigt måste olika funktioner i samhället få kunskap om hur dessa unga påverkas av finnas i miljöer med våldsbejakande extremism och terrorism.

Extremismens många sidor

Samtidigt har det skett en högerextrem mobilisering. Grupper som sprider propaganda och utför attacker mot bland annat flyktingförläggningar.

Expo: Nazisthot bör tas på allvar

De tre män som sitter häktade misstänkta för den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

– Det vi ser just nu är troligtvis bara början på en ny våldsvåg, säger forskaren Christer Mattsson vid Göteborgs Universitet.

Läs mer: Tre Nazister kopplas till bombdåd i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet