• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socialtjänsten borde ha gjort kraftfullare insatser innan flickan for, enligt experten. Foto: SVT

Rätt hjälp kunde stoppat resan till IS

Uppdaterad
Publicerad

Den unga flickan från Mark som satt fast hos Islamiska Staten i nästan ett år fick inte tillräcklig hjälp av socialtjänsten. Med rätt åtgärder kunde hon till och med ha stoppats från att resa. Det säger Mikael Thörn som är expert på regeringskansliet. 

Mikael Thörn är expert vid regeringskansliet och har tidigare lett flera utredningar om socialtjänsten. Han har nu granskat alla utredningar som socialtjänsten i Mark gjort om flickan som var fast hos IS. Han menar att socialtjänsten borde ha gjort kraftfullare insatser innan flickan for.  

– Man gör saker, men man gör otillräckliga saker. Det är ju mängder med saker som inträffar för den här flickan som borde ha föranlett mycket kraftfullare åtgärder. Då kanske inte ens en gång hon hade åkt iväg till IS, säger Mikael Thörn. 

Svenska IS-barnen

Flera kritiker

Marilyn är bara 15 år och dessutom gravid när hennes pojkvän tar med henne till Islamiska Staten. Då har hon ingen aning om vad IS är. I hela nio månader blir hon fast hos terrorsekten. Hon föder barn och blir ensam kvar när pojkvännen dör. Tills slut lyckas hennes föräldrar få ut Marilyn med hjälp av människosmugglare.

På tisdagen berättade vi om skarp kritik mot socialtjänsten i Mark för att de inte satt in tillräckligt med hjälp till Marilyn och hennes familj efter att hon kommit hem. En kritik som Mikael Thörn, som läst socialtjänstens handlingar instämmer i. Han riktar också kritik mot de insatser som gjordes innan flickan lämnade Sverige. Då kunde socialtjänsten gått in med kraftfullare åtgärder. Men det gjordes inte trots att föräldrarna upprepade gånger bad om hjälp. 

Att inte sätta in kraftfullare åtgärder var ett misstag säger Mikael Thörn. 

– Det är ju uppenbart eftersom hon avviker från insatser som genomförs och ytterst försvinner hon ju också från landet, trots att det pågår insatser från socialtjänstens sida. 

”Ett misslyckande för samhället”

Bahman Alami är socialtjänstchef i Mark. Han säger att familjen fått relevant stöd och hjälp men mot bakgrund av kritiken som riktas mot socialtjänsten, så finns det anledning att titta på om de kunde gjort mer. 

– Jag tror det är väldigt svårt och se tillbaka om de insatserna var rätt eller fel, säger Bahman Alami.

Är du på det hela taget nöjd med hur det har blivit och de insatserna ni har gjort?

– Självklart är det här ett misslyckande för samhället. Att hon sticker från Sverige är också ett misslyckande för samhället. Det finns delar som socialtjänsten får ta på sig ansvaret för. Men det kan finnas andra bitar också.

Mikael Törn som är expert på socialtjänsten menar att man borde insett att flickan behövde mer stöd. Han anser att flickan och familjen blivit svikna.

– Socialtjänsten borde ha insett att här räcker inte våra insatser. Det tycker jag är ett svek mot den här flickan och hennes föräldrar. Man brister i det ansvar man har, att ge stöd och skydd utifrån de behöv som finns och den lagstiftning som gäller. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet