Två sjuksköterskor sitter vid ett skrivbord i en sjukhusmiljö. Den ena sjuksköterskan pratar och visar något på en dator, medan den andra lyssnar uppmärksamt. I bakgrunden syns sjukhuskorridoren och olika medicinska instrument. En del av väggen är dekorerad med barnteckningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Hätting, barnläkare och processchef för barnkliniken på Skaraborgs sjukhus, är positiv till att vaccinera gravida mot RS-virus. Följ med in på barnkliniken i Skövde i klippet. Foto: SVT

Barnläkaren om RS-vaccin för gravida: ”Borde införas så snart som möjligt”

Publicerad

Josefine Hätting, barnläkare och processchef vid barnkliniken på Skaraborgs sjukhus, vill se en nationell rekommendation från Folkhälsomyndigheten för gravida att ta vaccin mot RS-virus – för att skydda de allra minsta.

– Det borde införas så snart som möjligt, säger hon.

Efter coronapandemin var RS-säsongerna extra tuffa på landets sjukhus. Under vintern 2022/2023 var Skaraborgs sjukhus ett av de sjukhus som gick upp i stabsläge på grund av att RS-virus, covid-19 och säsongsinfluensa ledde till höga flöden av patienter.

– När de är så sjuka att de behöver sjukhusvård, då har de det väldigt tufft. De har en besvärlig hosta som är smärtsam, de är ledsna och lägger all sin kraft på att klara av att andas, säger Josefine Hätting.

Redan i somras gick Svenska barnläkarföreningen och Svenska barnmorskeförbundet ut i en debattartikel och ville se att alla spädbarn ska erbjudas skydd mot RS-virus.

Nytt vaccin för gravida

Sedan 2023 finns ett godkänt vaccin för gravida att ta mot RS-virus, som ska skydda spädbarnet de första sex månaderna. Men det finns ingen nationell rekommendation från Folkhälsomyndigheten för gravida att ta vaccinet.

– Det är ett ganska nytt vaccin. Myndigheten tittar noga på de data som finns och samlar data. Och så kommer vi så småningom att göra en utredning om det här är något som ska rekommenderas bredare, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.

Han säger att det finns andra sätt att skydda spädbarn från att bli allvarligt sjuka i RS.

– Man skyddar barnet ifrån att träffa personer som är sjuka, man ser till att inte träffa för många personer inomhus när man är har ett nyfött barn, man är noga med handhygien, säger han.

Josefine Hätting, barnläkare, är mer orolig för barnen som får en svår RS-infektion än för eventuella risker med vaccinet. Foto: SVT

”Inte orolig för risken med vaccinet”

Josefine Hätting säger att det finns en risk att gravida väljer bort vaccinet på grund av att det kostar pengar. Prislappen ligger på ca 2000 kronor.

– Det är viktigt att säga att det finns ingen bra behandling att motverka viruset när infektionen är ett faktum, då kan man bara ge symptomlindande behandling till barnet.

Som gravid, att ta ett vaccin som påverkar ens ofödda barn, kan du förstå att den oron ändå finns?

– Jag är inte orolig för risken med vaccinet, jag är orolig för de barn som får en svår RS-infektion, säger hon.

Gravida Åsa Apelqvist i Göteborg valde att ta vaccinet. Hör henne berätta mer i klippet.

En gravid kvinna står i en modern lägenhet och håller sina händer på sin mage, klädd i en grön topp och en färgglad kjol. I bakgrunden syns en ljus inredning med en soffa och ett fönster som leder ut till en balkong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det finns någon chans att jag kan skydda mitt barn så var det rätt självklart att ta den” säger Åsa Apelqvist, som väntar sitt första barn, om vaccinet mot RS-virus. Foto: SVT

Vad är RS-virus?

RS är ett virus som framför allt sprids under vintermånaderna och orsakar infektioner i luftvägarna. Personer som är äldre eller har vissa sjukdomar har en ökad risk att få en svårare infektion. Yngre barn kan bli allvarligt sjuka.

RS-viruset sprids när någon som är sjuk till exempel hostar, nyser eller andas ut. Du kan smittas om du andas in viruset eller får det på händerna och sedan rör vid näsan, munnen eller ögonen.

Viruset kan också hamna på olika ytor, till exempel ett handtag. Då kan du få det på händerna och sedan få i dig det.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.