Två amurtigerungar ligger bredvid varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amur-tigerungarna är två veckor gamla och väger tre kilo vardera. Den ena ungen har precis börjat öppna ögonen. Foto: Nordens Ark

Bebislycka på Nordens Ark: ”Del i det globala räddningsarbetet för tiger”

Uppdaterad
Publicerad

Nordens Ark har fått tillökning på tigerfronten. Till världen kom två små ungar, en hona och en hane.

– De är två tjocka, jämstora korvar, säger Ewa Wiberg leende, zoologiska chef på Nordens Ark

För två veckor sedan fick amurtigrarna på Nordens Ark i Sotenäs två ungar, och det var i först nu i dagarna som personalen fick träffa ungarna för veterinärkontroll.

– Idag kunde vi ta reda på kön, se att de mår bra och id-märka dem med mikrochip, berättar Ewa Wiberg, zoologisk chef på Nordens Ark.

Två veckor gamla börjar tigerungarna så småningom öppna ögonen. De väger tre kilo vardera och är föräldrarnas första kull.

– Det har gått jättefint, det är en duktig, lugn hona som har fått två ungar.

”Dubbelt kul”

Nordens Ark är en djurpark och en ideell stiftelse som arbetar för att bevara hotade djurarter. Personalen är inte enbart glada för att födseln gick bra, utan också för att tillökningen av amurtigrarna har ett globalt värde.

– De är en del i det globala räddningsarbetet för tiger så det är dubbelt kul kan man säga, säger Ewa Wiberg.

Amurtigern

Fakta om arten:

Amurtigern, också känd som sibirisk tiger, är den nordligaste underarten av tiger och räknas som världens största vilda kattdjur. Pälsen är lång och tät och något ljusare i färgen än hos andra underarter. De brunsvarta ränderna sitter glest placerade. Amurtigern lever vid östra Rysslands stillahavskust, i Amur-Ussuriregionen. Idag finns uppskattningsvis ca 500 amurtigrar i Ryssland och arten klassas som hotad.

Källa: Nordens Ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.