Incident vid demonstration för Palestina i centrala Borås

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationståget gick genom Borås under lördagen när polisen larmades om att en bilist skulle ha kört in i demonstrationen. Polisen försöker nu reda ut vad som hänt och det finns olika beskrivningar av händelsen. En bilist har anmält demonstranter för misshandel och skadegörelse samtidigt som demonstranter har anmält bilisten för vårdslöshet i trafik.

När larmet kom vid 14-tiden fanns tidiga uppgifter om att ”någon skulle vara skadad”, uppger polisen. Detta efter att en bilist kört in i en pågående Palestinademonstration i Borås.

Polisen uppger att händelsen inträffade på Allégatan i centrala Borås, där det finns biltrafik i låg hastighet på kullersten.

– Det här demonstrationståget har ett stående tillstånd på lördagar. Men där tåget gick när det här inträffade (på Allégatan, reds. anm.) , just där har arrangören inte tillstånd att gå, säger Morten Gunneng, vid polisregion Väst, till SVT.

Personer som uppger att de deltagit i demonstrationen, uppger för SVT att polisens beskrivning inte stämmer – och att händelsen inträffat på en annan gata vid Hötorget i Borås.

Bilistens anmälan i Borås: Misshandel och skadegörelse

Demonstranterna har anmält bilisten för vårdslöshet i trafik.

– Där har man satt upp cirka 30 målsälganden som säger att de blivit påkörda, säger Morten Gunneng.

Samtidigt går beskrivningarna isär om vad som inträffat. Även bilföraren larmade polisen som har upprättat en anmälan om misshandel och skadegörelse.

– Han säger ju att det har blivit någon form av konfrontation med tåget. Att de har slagit på fordonet med bollträ och punkterat däck med kniv, säger Morten Gunneng.

Bilisten ska även uppgett att han blivit slagen i ansiktet av personer i demonstrationen.

Flera vittnesmål från händelsen

Polisen uppger att man nu jobbar vidare med att försöka reda ut vad som har hänt, och att man bland annat har flera olika vittnesmål från händelsen – som dessutom beskriver delvis olika versioner av händelseförloppet.

Ingen person ska ha skickats med ambulans efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.