Kommunalrådet Elisabet Lann, Kristdemokraterna, tittar på en mobiltelefon, där hon ser  SVT:s granskning av begravningsbranschen, Lurad efter döden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se politikernas starka reaktion på granskningen av begravningsbyrån – och på de kommunala pengarna, i videon. Foto: Magnus Dennert/SVT

Bluffande begravningsbyrå fick pengar från Göteborgs stad – se politikernas starka reaktion

Uppdaterad
Publicerad

Begravningsbyrån lurade kunder – och fick samtidigt in pengar från Göteborgs stad. Nu reagerar politiker både från kommunstyret och oppositionen – som båda vill se över åtgärder.

– Det är katastrof, säger Elisabet Lann (KD), ledamot i Göteborgs kommunstyrelse.

Det handlar om bidrag för begravningskostnader, som kan betalas ut om den som avlidit saknat tillräckligt med pengar för begravningen.

I nuläget kontrollerar inte kommunen om bolagen är seriösa, eller om prisuppgifterna på fakturorna stämmer, när man gör utbetalningar till begravningsbyråerna. Men efter SVT:s avslöjande att Göteborgs stad betalat ut drygt 124 000 kronor till den granskade begravningsbyrån Himledalen uppger nu både det rödgröna styret och Kristdemokraterna att man kommer undersöka eventuella åtgärder från kommunens sida.

SVT granskar: Lurad efter döden

– Det urholkar förtroendet för välfärden, säger Elisabet Lann (KD), ledamot i Göteborgs kommunstyrelse.

Tas upp i socialnämnden

Efter SVT:s granskning uppger politikerna att de kommer kontakta förvaltningen, och kommunalrådet Jenny Broman (V) har nu ställt frågan till socialförvaltningen centrum om kommunen kan göra mer för att förhindra att bistånd till begravningar går till oseriösa utövare. Svaret väntas redovisas i nämnden den 22 oktober.

Vill se nationella kontroller

Det rödgröna styret vill dock i första hand se kontroller av begravningsbranschen på nationell nivå, något som branschen själva efterfrågat.

– Men finns det något mer som kommunen kan göra tycker jag det är rimligt att vi tittar över det, för så här ska det inte få gå till, säger Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Himledalens ägare bekräftar att byrån fått utbetalningar från kommunen, men nekar till alla anklagelser.

Se politikernas starka reaktion på granskningen av begravningsbyrån – och på de kommunala pengarna, i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet