Boende hann evakuera huset i Göteborg innan branden tog sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haitham Dabbagh som bor i huset berättar att han vaknade av branden och fick springa ut. Nu är han orolig över alla saker som finns kvar i bostaden. Foto: SVT

Brand i flerfamiljshus på Hisingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen utfärdades ett VMA efter att en brand utbrutit i Hisings Backa i Göteborg. Under flera timmar härjade branden okontrollerat och tillslut fattades beslut om att vinden skulle få brinna ner.

36 lägenheter ska vara drabbade, enligt Familjebostäder i Göteborg.

Larmet om en brand i Hisings Backa kom in till räddningstjänsten vid klockan 15 på onsdagseftermiddagen. På platsen pågick under eftermiddagen och kvällen ett stort räddningsarbete med både polis, ambulans och räddningstjänst.

– Vår teori är att branden har börjat i en lägenhet och sedan ut till balkongen och därifrån upp till vinden. Vi misstänker också att det har varit spridning mellan balkonger, sa Patrik Midenborn, presstalesperson på Räddningstjänsten i Göteborg.

Storbranden i Hisings Backa

Det finns inga uppgifter om personskador.

VMA utfärdades

Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades av räddningstjänsten. I det uppmanades alla i området att gå inomhus för att skydda sig mot rökspridningen. Detta togs bort senare under kvällen.

Rök stiger från taket på en flerfamiljshus, som är omgiven av träd, med en parkeringsskylt i förgrunden som anger parkeringsregler. Det är en del av en nödsituation eller brand. En avskärmning i form av ett vitt staket syns i bildens nedre del.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter direkt från platsen. Foto: SVT

Boende evakuerades

Hela byggnaden, och delar av närliggande byggnader, evakuerades.

Enligt räddningstjänsten kommer vinden få brinna ner.

– Vi kommer vara där med oförändrad styrka ytterligare ett tag, säkert hela natten, säger Patrik Midenborn.

Huset är byggt av betong och står fortfarande stabilt. Men i trapphusen finns någon form av glaskonstruktion som byggts för ljusinsläpp som rasat ner i flera av dem.

Utreds som mordbrand

Enligt polisen är platsen avspärrad under släckningsarbetet. Men en utredning gällande mordbrand har redan dragit igång eftersom polisen inte kan utesluta att ett brott har begåtts.

Hans-Jörgen Ostler på polisen säger att deras primära uppgift under pågående släckningsarbete är att hålla allmänheten på säkert avstånd från branden.

– Vi stöttar räddningstjänsten i att utrymma vissa uppgångar i området, säger Hans-Jörgen Ostler som är presstalesperson för polisen i region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hisings Backa

Mer i ämnet